GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uzlet dobiti NLB-a na računa preuzimanja Sberbanka

Uzlet dobiti NLB-a na računa preuzimanja Sberbanka
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 09:26
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila 231,5 milijuna eura neto dobiti, što je približno 3,5 puta više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je iznosila 64,6 milijuna eura.

Zabilježila je visoku dobit zahvaljujući preuzimanju Sberanka. Dobit matične NLB smanjena je s 39,3 milijuna eura na 32,7 milijuna eura.

NLB je u ožujku preuzela Sberbank, koja je bila u vlasništvu Rusije, a 11. travnja ju je preimenovala u N Bank.

"Grupa je zabilježila visoku dobit nakon poreza Grupe zbog jednokratnih učinaka preuzimanja N banke", objavila je danas najveća slovenska banka na stranicama Ljubljanske burze.

Redovna dobit prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja, prema procjenama, također je bila dobra u prvom ovogodišnjem tromjesečju i iznosila je 70,3 milijuna eura ili 29 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje i 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Bruto krediti komitentima Grupe naglo su porasli, povećavši se za 1,13 milijardi eura zbog akvizicije N banke. Rast je zabilježen i u segmentu kredita stanovništvu i poduzećima, s "vrlo dobrom novom prodajom stambenih kredita koja je nadoknadila smanjenje kamatnih stopa i podržala rast neto prihoda od kamata".

Depoziti su također naglo porasli u odnosu na kraj prošle godine, 844,4 milijuna eura kao rezultat preuzimanja N banke. Zbog rata u Ukrajini, na stranim strateškim tržištima smanjeni su, dok su u Sloveniji zabilježili umjeren tromjesečni rast, kazali su.

"Nadzorni odbor je zadovoljan poslovnim rezultatima Grupe u prvom tromjesečju 2022. godine, posebice pozitivnim učincima preuzimanja bivše Sberbanke u Sloveniji", rekao je Primož Karpe, predsjednik Nadzornog odbora. Pohvalio je brz i učinkovit odgovor NLB-a, koji je danas stabilizirao poslovanje N banke, te nedavnu učinkovitu integraciju dviju banaka grupe u Srbiji, koje danas posluju kao sistemski važna banka NLB Komercijalna banka.

Kako navode iz NLB-a, dobrim poslovnim rezultatima doprinijela je i informacija da je rejting agencija Standard and Poor's podigla kreditni rejting NLB-a s BBB-/A-3 na BBB/A-2, a izgledi za budućnost ostaju stabilni. Agencija za kreditni rejting objasnila je da stabilni izgledi odražavaju snažnu kapitalizaciju i učinkovito upravljanje rizicima, uz podršku otpornosti gospodarstava na ključnim tržištima grupe unatoč ratu u Ukrajini i neizvjesnostima oko utjecaja pandemije.

Tagovi: NLB Grupa, Nova ljubljanska banka, NLB Skladi, Sberbank
PROČITAJ I OVO
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
Kostić želi preuzeti još 17% Addiko banke
POVEĆANJE UDJELA
Kostić želi preuzeti još 17% Addiko banke
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miodrag Kostić preko svoje tvrtke Agri Europe Cyprus želi povećati svoj udio u Addiko Bank AG.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE