GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vasić: Banke žele da preusmere klijente na digitalne usluge

Vasić: Banke žele da preusmere klijente na digitalne usluge
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2021 / 11:11
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić izjavio je danas da su pojedine banke napravile korekcije cena za pojedine bankarske usluge kako bi klijente što više preusmerile da te usluge umesto fizički koriste digitalno.

Vasić je za K1 rekao da korišćenje digitalnih usluga štedi građanima i vreme i novac.

„Ako uporedimo koliko nam je vremena i novca potrebno za odlazak u ekspozituru, oko 30 minuta da odemo do ekspoziture, neko vreme za plaćanje provedemo u ekspozituri, zatim povratak nazad, to naravno više košta nego digitalni način plaćanja“, rekao je Vasić.

Ističe da fizičko plaćanje po nalogu košta 50 dinara, a preko mobilnih aplikacija klijenti u paketu plaćanje više naloga imaju za 100, 200, 300 ili 400 dinara, ili je digitalno ta cena po nalogu 10 dinara.

„To je očito ušteda. Želja banaka je da olakša klijentima“, rekao je Vasić.

Ukazao je da u Srbiji postoji 26 banaka i da nisu sve banke podigle cene svojih usluga, te poručio da svako ko je nezadovoljan svojom bankom može da je promeni.

Istakao je da kreditna aktivnost banaka tokom pandemije nije stala i da su banke nastavile da kreditiraju građane i privredu.

S druge strane, predsednik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“ Dejan Gavrilović za K1 kaže da takvo obrazloženje za povećanje cena pojedinih bankarskih usluga „ne pije vodu“, te dodaje da su i pojedine digitalne usluge poskupele.

„Kada je počela promocija elektronskog bankarstva, argumenti banaka su bili upravo ti da se štedi vreme i novac, ali štede i bankari jer time imaju manji broj zaposlenih“, rekao je Gavrilović.

Za povećanje cena pojedinih usluga kaže da ne postoji logično objašnjenje koje može da opravda takav postupak banaka.

Gavrilović kaže da zbog toga imaju dosta žalbi građana, posebno na drastičan rast cena u jednoj banci i uvođenje novih tarifa.

Ističe da se sada pojavila i naknada za održavanje deviznog računa, koja nikada nije postojala, ili naknada za izvršenje trajnog naloga.

Tagovi: Udruženje banaka Srbije, Vladimir Vasić, digitalno bankarstvo, Dejan Gavrilović, Efektiva
PROČITAJ I OVO
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
KUKAVIČKI
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
BEČ - Austrijska Raiffeisen banka priopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE