GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vasić: U Srbiji neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju

Vasić: U Srbiji neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 16:49
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Srpsko bankarsko tržište je za sada daleko od negativnih kamatnih stopa na depozite stanovništva i ne treba ocekivati takve stope na štedne depozite u bankama u Srbiji, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Prema njegovim rečima, razlozi za to leže pre svega u činjenici da su kamatne stope na evroštednju na domaćem tržištu znatno veće nego u zemljama evrozone i da je za banke ovako prikupljena štednja jeftiniji način da dođu do dodatnih izvora za finansiranje svoje kreditne aktivnosti, nego da se zadužuju u inostranstvu.

„Jak dodatni argument je i faktičko stanje da Narodna banka Srbije trenutno ne zaračunava negativne kamatne stope na izdvojenu deviznu rezervu banaka, kao i da ne postoje nikakvi nagoveštaji da će se to desiti u skorijoj budućnosti“, rekao je Vasić u intervjuju za najnoviji broj Magazina Biznis.

Kada je reč o kamatama na štednju koje su negativne u većini evropskih država, on ističe da Evropska centralna banka drži negativnu referentnu kamatnu stopu, što se prelilo na poslovanje banaka na međunarodnom tržištu.

Takvu praksu, dodaje, imaju samo neke banke i to samo na određenu vrstu štednje – na primer, na štednju veću od milion evra i slično.

Na pitanje koliko porast štednje može da bude ograničavajući faktor u poslovanju banaka i zašto, Vasić kaže da sredstva prikupljena kroz štednju, za banke predstavljaju realan izvor za dodatnu kreditnu aktivnost i podršku privredi i građanima.
„Trenutne kamatne stope na evroštednju u Srbiji su i dalje na višem nivou nego što je to slučaj u zemljama evrozone. Osnovni razlog za to verovatno je rejting zemlje, koji je, iako poboljšan, i dalje ispod investicionog ranga, što za sobom povlači veće troškove zaduživanja domaćih banaka u inostranstvu, nego što je slučaj sa bankama koje posluju u evrozoni“, kaže Vasić.

Dodaje da se to direktno odražava na kamatne stope na domaću štednju u evrima.

Tagovi: Vladimir Vasić, Narodna banka Srbije, Udruženje banaka Srbije, loši krediti, kamatne stope, negativne kamatne stope, ležarina
PROČITAJ I OVO
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE