GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika američka banka odaslala nevjerojatno upozorenje klijentima

Velika američka banka odaslala nevjerojatno upozorenje klijentima
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2024 / 14:45
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Čelnica najveće američke maloprodajne banke ima upozorenje za svojih 86 milijuna klijenata: Pripremite se za plaćanje svojih bankovnih računa.

Marianne Lake vodi Chase Bank, veliku franšizu unutar JPMorgana koja je najveća banka za potrošače u zemlji i jedan od najvećih izdavatelja kreditnih kartica. Lake upozorava da će nova pravila koja bi ograničila prekoračenje i zakašnjele naknade učiniti svakodnevno bankarstvo znatno skupljim za sve Amerikance.

Lake je rekla da Chase planira prenijeti troškove veće regulative i naplaćivati korisnicima brojne sada besplatne usluge, uključujući tekuće račune i alate za upravljanje imovinom, ako pravila postanu zakon u sadašnjem obliku. Očekuje da će njezini kolege u industriji slijediti njezin primjer.

"Promjene će biti široke, opsežne i značajne", rekao je Lake. "Ljudi koji će biti najviše pogođeni su oni koji to najmanje mogu priuštiti, a pristup kreditima bit će teže dobiti."

Ovo nije prvi put da banke kažu da će prenijeti veće troškove na potrošače kada regulatori pokušaju ograničiti njihove naknade. Godine 2010., nakon revizije bankovnih propisa nakon financijske krize, zajmodavci su upozorili da će naplaćivati naknade na debitne kartice zbog ograničenja troškova na nekim karticama — no malo ih je to učinilo jer su potrošači prijetili premještanjem poslovanja. Neki zagovornici potrošača kažu da ovaj put nije ništa drugačije.

"Banke kažu da im je jedina opcija prenijeti svoje troškove na klijente, ali to nije istina", rekao je Dennis Kelleher, predsjednik Better Marketsa, ekonomskog think tanka koji podržava predložene bankarske propise. "Opet, banke maskiraju svoje pokušaje da maksimiziraju vlastiti profit pod krinkom onoga što je dobro ili loše za klijente."

Banke kažu da bi ovaj put mogao biti drugačiji zbog razmjera novih financijskih propisa koji dolaze iz Washingtona. Agencije kao što je Consumer Financial Protection Bureau predlažu ograničenje od 8 USD na naknade za zakašnjela plaćanja kreditne kartice i 3 USD za prekoračenje na bankovnim računima. Također planiraju dodatno ograničiti naknade za debitne kartice i koliko mogu naplatiti softverskim tvrtkama kao što su Venmo i CashApp za pristup i korištenje podataka svojih klijenata. Povrh toga, nova pravila o kapitalu banaka otežala bi bankama davanje zajmova zahtijevajući od njih da drže više rezervi za hipoteke i kredite kreditnim karticama.

Moguće je da bi neka od pravila mogla biti razvodnjena, ili da uopće ne postanu zakon, ako Donald Trump preuzme Bijelu kuću u studenom. Ali kako krajolik trenutno izgleda, Lake je rekao da mnoge vrste osnovnih usluga na koje su korisnici Chasea navikli - uključujući besplatne tekuće račune, alate za praćenje kreditnih rezultata i alate za financijsko planiranje - vjerojatno više neće biti besplatne.

Dugo se smatrala jednom od dvoje favorita koji će naslijediti Jamieja Dimona na mjestu izvršnog direktora kada on ode u mirovinu, Lake je radio u mnogim dijelovima JPMorgan Chasea. Bila je glavna financijska direktorica između 2013. i 2019. i kontrolor investicijske banke između 2007. i 2009.

Rekla je da je vidjela kako je regulacija naknada za provlačenje debitnih kartica poskupjela neke bankarske usluge za klijente i očekuje da će se to ponoviti.

"Nije praktično da mnoge usluge budu besplatne ako ne možemo izvući iz tih fondova dobiti", rekao je Lake.

Banke su posvuda pokrenule brojne žalbe i izvele vladu na sud kako bi zaustavile niz nadolazećih pravila. Većina tužbi podnesena je u sjevernom okrugu Teksasa, omiljenoj jurisdikciji institucija koje pokušavaju zaustaviti pravila i propise koje je proglasila Bidenova administracija.

CFPB je u ožujku donio pravilo o ograničenju naknada za kašnjenje po kreditnoj kartici, ali je zatim koalicija grupa bankarskih industrija tužila da ga zaustavi prije nego što postane zakon. Zakon čeka žalbu pred sucem. Trgovačke organizacije koje zastupaju velike banke također su tužile kako bi spriječile izmjene Zakona o ponovnom ulaganju u zajednicu, koji zahtijeva od banaka da ponude svoje usluge zajednicama s niskim prihodima i zajednicama u povijesnom položaju.

Iako ograničenje naknade za zakašnjenje s kreditnom karticom još nije postalo zakonom, neke su kartičarske kuće spremne prenijeti troškove na klijente. Chase je skicirao planove za povećanje kamatnih stopa i zauzimanje konzervativnijeg pristupa preuzimanju kredita kreditnim karticama, prema prezentaciji za investitore.

Tagovi: JPMORGAN, CHASE, RAČUNI, NAKNADE, LAKE
PROČITAJ I OVO
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
POTEZI
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
ZAGREB - Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupovima i tehnološkim tvrtkama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
DOBRE BROJKE
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
MILANO - Talijanska banka UniCredit u srijedu je objavila dobit u drugom tromjesečju bolju od očekivane i rekla da kupuje belgijsku digitalnu banku s vlastitom IT platformom temeljenom na oblaku za 370 milijuna eura (401 milijun dolara).
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
PARIZ - Francuska BNP Paribas objavila je u srijedu tromjesečnu dobit bolju od očekivane nakon što su prihodi investicijskog bankarstva skočili zbog porasta trgovanja dionicama, neutralizirajući oštar pad neto prihoda od kamata u francuskom maloprodajnom poslovanju.
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
GUBITAK
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
FRANKFURT - Deutsche Bank u drugom je kvartalu prekinula niz dobiti od 15 tromjesečja s manjim gubitkom od očekivanog, budući da je napravila rezervaciju za tekuću tužbu oko svog odjela Postbank.
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
U PLUSU
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do svibnja ostvarile 409,9 milijuna eura čiste dobiti, što je 6,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Nastavljen je rast neto kamata, dok su nekamatni prihodi smanjeni. Formiranje neto gubitaka i rezerviranja značajno je poraslo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE