GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika prevara u HNB-u

Velika prevara u HNB-u
ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2022 / 09:47
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - HNB je putem javnog natječaja dodijelila posao anketiranja turista vrijedan 4,2 milijuna kuna s PDV-om agenciji za istraživanje tržišta za koju postoji opravdana sumnja da je lažirala reference na temelju kojih je i pobijedila na natječaju, otkriva Nedjeljni Jutarnji.

Hrvatska narodna banka je 1. travnja raspisao natječaj u kojem je tražila uslugu istraživanja potrošnje inozemnih putnika u Hrvatskoj i domaćih turista u inozemstvu, što je poprilično važan i zahtjevan posao koji utječe na ukupnu platnu bilancu Hrvatske i bruto društveni proizvod.

Riječ je, zapravo, o poslu anketiranja stranih turista na izlasku iz zemlje na cestovnim graničnim prijelazima te u zračnim i trajektnim lukama, a manjim dijelom se anketiraju i domaći putnici na ulasku u zemlju kako bi se dobili podaci o njihovoj ukupnoj potrošnji za smještaj, hranu, piće, gorivo, najam i slično.

Prihodi od turističke potrošnje, kao što znamo, od velikog su značaja za ukupno gospodarstvo Hrvatske u kojoj turizam sudjeluje u ukupnom BDP-u s 18 do 20 posto, pa zato HNB s vanjskim agencijama već godinama provodi ovo opsežno istraživanje za potrebe sastavljanja platne bilance koja je, zapravo, jedan od najvažnijih gospodarskih podataka svake države.

Na HNB-ov natječaj stigle su dvije ponude. Javila se naša najveća agencija Ipsos, koja radi ovaj posao za HNB godinama te tvrtka 4 Market Research, u javnosti dosad nepoznata agencija s jednim zaposlenim, vlasnika Luke Tadića.

Posao težak 4,2 milijuna kuna dobila je agencija 4 Market Research koja ima jednog zaposlenika. Kao reference za natječaj dostavila je istraživanja za jednu tvrtku i jedan obrt. Oba ta poslovna subjekta, iako su prijavljeni na drugim adresama, urede imaju na istom katu, iza istih vrata kao i sporna agencija.

Prema financijskim izvještajima jedne tvrtke, ispada da je agenciji 4 Market Research za istraživanje dala čak 74 posto ukupnih prihoda! HNB je izabrao ovu agenciju i potpisat će ugovor s njima, iako su ih prije dvije godine odbili jer su lažirali istraživanje za JYSK, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, 4 Market Research, Marko Tadić
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE