GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika prevara u HNB-u

Velika prevara u HNB-u
ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2022 / 09:47
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - HNB je putem javnog natječaja dodijelila posao anketiranja turista vrijedan 4,2 milijuna kuna s PDV-om agenciji za istraživanje tržišta za koju postoji opravdana sumnja da je lažirala reference na temelju kojih je i pobijedila na natječaju, otkriva Nedjeljni Jutarnji.

Hrvatska narodna banka je 1. travnja raspisao natječaj u kojem je tražila uslugu istraživanja potrošnje inozemnih putnika u Hrvatskoj i domaćih turista u inozemstvu, što je poprilično važan i zahtjevan posao koji utječe na ukupnu platnu bilancu Hrvatske i bruto društveni proizvod.

Riječ je, zapravo, o poslu anketiranja stranih turista na izlasku iz zemlje na cestovnim graničnim prijelazima te u zračnim i trajektnim lukama, a manjim dijelom se anketiraju i domaći putnici na ulasku u zemlju kako bi se dobili podaci o njihovoj ukupnoj potrošnji za smještaj, hranu, piće, gorivo, najam i slično.

Prihodi od turističke potrošnje, kao što znamo, od velikog su značaja za ukupno gospodarstvo Hrvatske u kojoj turizam sudjeluje u ukupnom BDP-u s 18 do 20 posto, pa zato HNB s vanjskim agencijama već godinama provodi ovo opsežno istraživanje za potrebe sastavljanja platne bilance koja je, zapravo, jedan od najvažnijih gospodarskih podataka svake države.

Na HNB-ov natječaj stigle su dvije ponude. Javila se naša najveća agencija Ipsos, koja radi ovaj posao za HNB godinama te tvrtka 4 Market Research, u javnosti dosad nepoznata agencija s jednim zaposlenim, vlasnika Luke Tadića.

Posao težak 4,2 milijuna kuna dobila je agencija 4 Market Research koja ima jednog zaposlenika. Kao reference za natječaj dostavila je istraživanja za jednu tvrtku i jedan obrt. Oba ta poslovna subjekta, iako su prijavljeni na drugim adresama, urede imaju na istom katu, iza istih vrata kao i sporna agencija.

Prema financijskim izvještajima jedne tvrtke, ispada da je agenciji 4 Market Research za istraživanje dala čak 74 posto ukupnih prihoda! HNB je izabrao ovu agenciju i potpisat će ugovor s njima, iako su ih prije dvije godine odbili jer su lažirali istraživanje za JYSK, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, 4 Market Research, Marko Tadić
PROČITAJ I OVO
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
REKORDI
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
BUDIMPEŠTA - OTP grupa zaključila je prvo polugodište 2022. godine s konsolidiranom dobiti nakon oporezivanja od 251 milijarde forinti (162 milijarde forinti u drugom kvartalu).
Rast kredita ubrzao u lipnju
KREDITIRANJE
Rast kredita ubrzao u lipnju

ANALIZA - Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 1,8 mlrd. kuna ili 0,7% u odnosu na kraju svibnja (na osnovi transakcija) dosegnuvši 259,2 mlrd. kuna.

Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
UPLATA
Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
PRAG - Jedna europska banka pristala je obraditi plaćanje za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu, rekli su Reutersu slovačka rafinerija Slovnaft i još jedan izvor upoznat s tim pitanjem.
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
SJAJNE BROJKE
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 287 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 105 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
NAKNADE
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
BEOGRAD - Banke u Srbiji u narednih godinu dana neće podizati naknade i provizije, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE