GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Pokrenut postupak za sklapanje zajma s CEB-om od 200 mln eura

Vlada: Pokrenut postupak za sklapanje zajma s CEB-om od 200 mln eura
ZAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 15:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje okvirnog ugovora o zajmu između Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) vrijednom 200 milijuna eura, a namijenjenom za podršku mjerama povezanih s pandemijom bolesti Covid-19.

Ministarstvo financija početkom travnja uputilo je Razvojnoj banci Vijeća Europe zahtjev za podršku prvenstveno zdravstvenom sustavu i jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi osiguravanja kontinuiteta pružanja javnih komunalnih usluga, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Projekt LD 2056 (2020) – Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj, povezanih s pandemijom bolesti Covid-19 – instrument financiranja javnog sektora, odobren je u svibnju, a CEB ga je okarakterizirao kao projekt visokog socijalnog učinka kojim se podupiru hitne mjere Vlade za ublažavanje posljedica pandemija i smanjenja učinka krize na život građana.

Današnjom odlukom prihvaća se nacrt okvirnog ugovora o zajmu vrijednom 200 milijuna eura koji predstavlja podršku državnom proračunu, a koristit će se za nekoliko namjena, kazao je Marić.

To su financiranje mjera za smanjenje širenja zaraze te posljedica pandemije covid-19, očuvanja široke dostupnosti medicinskih usluga, osiguranja potrebnih farmaceutskih proizvoda, medicinskih potrepština i zaštitne opreme kao i radi pružanja potpore jedinicama lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave za osiguravanje kontinuiteta javnih komunalnih usluga pod utjecanjem smanjenja prihoda uzrokovanog otpisom i odgodom poreznih plaćanja.

Taj dugoročni zajam, rekao je Marić, ugovorio bi se po vrlo povoljnim uvjetima. Prilikom povlačenja sredstava zajma moguće je odabrati između fiksne kamatne stope koja iznosi indikativno 0,24 posto i promjenjive koja je utemeljena na šestomjesečnom EURIBOR-u uvećanom za 0,36 posto fiksne kamatne marže.

Trajanje otplate je do 12 godina uz tri godine počeka na glavnicu, kazao je Marić napominjući kako drugih redovnih troškova zajma nema. Zajam se povlači u tranšama, najmanje dvije, od čega prva može iznositi 75 posto, rekao je.

Hrvatska je primljena je u punopravno članstvo Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) 24. srpnja 1997. godine. Do danas je CEB u Hrvatskoj podržao niz projekata visoke socijalne vidljivosti, za koje su sklopljena 22 ugovora o zajmu vrijedna preko milijardu eura, od čega 14 zajmova izravno Republici Hrvatskoj, a 8 zajmova ugovorila je s CEB-om Hrvatska banka za obnovu i razvitak, uz državno jamstvo, navodi se u odluci Vlade.

Tagovi: Razvojna banka Vijeća Europe, Vlada RH, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Propala makedonska Eurostandard banka, štediše u panici
PANIKA
Propala makedonska Eurostandard banka, štediše u panici
SKOPLJE - Nakon što je Centralna banka Sjeverne Makedonije oduzela dozvolu Eurostandard banci AD Skoplje među štedišama je zavladala panika jer ne mogu povući sredstva nakon što je više od 100.000 računa blokirano.
NLB: Neto dobit u prvom kvartalu pala 22 posto
PAD
NLB: Neto dobit u prvom kvartalu pala 22 posto
LJUBLJANA - U prvoj polovici godine NLB Grupa ostvarila je 73,7 milijuna eura neto dobiti, što je 22% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
U PLUSU
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
TOKYO - Japanska multinacionalna holding kompanija SoftBank Group izvijestila je o skoku dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući prodaji vlasničkih udjela u više tvrtki, uključujući onaj u američkoj podružnici Deutsche Telekoma.
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.
Koronakriza ubija njemačke banke
TEŠKE POSLJEDICE
Koronakriza ubija njemačke banke
BERLIN - Svima je bilo jasno da će korona i mjere protiv pandemije pogoditi i bankarski sektor, ali procjena Leibnizovog instituta za ekonomska istraživanja u Halleu objavljena ovog srpnja je ipak izazvala šok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE