GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Pokrenut postupak za sklapanje zajma s CEB-om od 200 mln eura

Vlada: Pokrenut postupak za sklapanje zajma s CEB-om od 200 mln eura
ZAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 15:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje okvirnog ugovora o zajmu između Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) vrijednom 200 milijuna eura, a namijenjenom za podršku mjerama povezanih s pandemijom bolesti Covid-19.

Ministarstvo financija početkom travnja uputilo je Razvojnoj banci Vijeća Europe zahtjev za podršku prvenstveno zdravstvenom sustavu i jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi osiguravanja kontinuiteta pružanja javnih komunalnih usluga, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Projekt LD 2056 (2020) – Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj, povezanih s pandemijom bolesti Covid-19 – instrument financiranja javnog sektora, odobren je u svibnju, a CEB ga je okarakterizirao kao projekt visokog socijalnog učinka kojim se podupiru hitne mjere Vlade za ublažavanje posljedica pandemija i smanjenja učinka krize na život građana.

Današnjom odlukom prihvaća se nacrt okvirnog ugovora o zajmu vrijednom 200 milijuna eura koji predstavlja podršku državnom proračunu, a koristit će se za nekoliko namjena, kazao je Marić.

To su financiranje mjera za smanjenje širenja zaraze te posljedica pandemije covid-19, očuvanja široke dostupnosti medicinskih usluga, osiguranja potrebnih farmaceutskih proizvoda, medicinskih potrepština i zaštitne opreme kao i radi pružanja potpore jedinicama lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave za osiguravanje kontinuiteta javnih komunalnih usluga pod utjecanjem smanjenja prihoda uzrokovanog otpisom i odgodom poreznih plaćanja.

Taj dugoročni zajam, rekao je Marić, ugovorio bi se po vrlo povoljnim uvjetima. Prilikom povlačenja sredstava zajma moguće je odabrati između fiksne kamatne stope koja iznosi indikativno 0,24 posto i promjenjive koja je utemeljena na šestomjesečnom EURIBOR-u uvećanom za 0,36 posto fiksne kamatne marže.

Trajanje otplate je do 12 godina uz tri godine počeka na glavnicu, kazao je Marić napominjući kako drugih redovnih troškova zajma nema. Zajam se povlači u tranšama, najmanje dvije, od čega prva može iznositi 75 posto, rekao je.

Hrvatska je primljena je u punopravno članstvo Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) 24. srpnja 1997. godine. Do danas je CEB u Hrvatskoj podržao niz projekata visoke socijalne vidljivosti, za koje su sklopljena 22 ugovora o zajmu vrijedna preko milijardu eura, od čega 14 zajmova izravno Republici Hrvatskoj, a 8 zajmova ugovorila je s CEB-om Hrvatska banka za obnovu i razvitak, uz državno jamstvo, navodi se u odluci Vlade.

Tagovi: Razvojna banka Vijeća Europe, Vlada RH, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Krediti za likvidnost: Tvrtke trebaju hitnu injekciju, prijeti kreditni slom
KREDITIRANJE
Krediti za likvidnost: Tvrtke trebaju hitnu injekciju, prijeti kreditni slom
RIJEKA - Direktor HUB-a Zdenko Adrović iznio je podatak da je korištenje garancijskih shema u Hrvatskoj na 3 do 4 posto BDP-a, što je na razini Danske i Nizozemske, ali i bitno manje nego u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji.
Polovina građana Hrvatske ima ušteđevinu od samo 300 eura
ŠTEDNJA
Polovina građana Hrvatske ima ušteđevinu od samo 300 eura
ZAGREB - Prosječna vrijednost financijske imovine hrvatskih kućanstava je 4800 eura, dok samo 500 eura po kućanstvu iznosi procjena medijana financijske imovine kućanstava.
Cena kredita privredi u dinarima i evrima skoro ista
KREDITI
Cena kredita privredi u dinarima i evrima skoro ista
BEOGRAD - Cene kredita privredi u dinarima i evrima su se skoro izjednačile, što je dobra vest pre svega za privredu, a onda i za građane, ocenio je  generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ROKOVI
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) izvijestila je u petak da je na zahtjev zainteresiranih ulagatelja rok za podnošenje obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do 30. listopada do podneva.
HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
INSTANT
HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
ZAGREB - Izvršavanje platnih naloga uz trenutni prijenos sredstava na račun primatelja za klijente Hrvatske poštanske banke postaju stvarnost 29. listopada 2020. Tog dana s radom počinje NKSInst, novi platni sustav u Republici Hrvatskoj, koji je razvila Fina, a Hrvatska narodna banka odobrila rad čime ulazimo u novo doba razvoja modernih usluga plaćanja, izvijestili su u petak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE