GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit

VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruska banka VTB očekuje da bi oštar rast ključnih kamatnih stopa mogao negativno utjecati na njezinu neto dobit u 2022. godini, rekao je u ponedjeljak izvršni direktor Andrej Kostin.

U listopadu druga po veličini ruska državna banka podigla je prognozu neto dobiti za ovu godinu na više od 300 milijardi rubalja (četiri milijarde dolara), s očekivanih 295 milijardi rubalja u prethodnoj procjeni, podsjeća Reuters.

Kostin je u razgovoru za Reuters rekao da će jednokratni čimbenici, uključujući prodaju 17,3 posto vlasničkog udjela u maloprodajnoj tvrtki Magnit, poduprijeti jačanje dobiti u ovoj godini.

Upozorio je ipak da više kamatne stope štete maržama i da će se jasnije osjetiti na bančinim rezultatima u 2022. godini.

Zbog jačanja inflacije ruska središnja banka podigla je od početka godine ključnu kamatnu stopu za 3,25 postotnih bodova, a najavljuje i daljnja povećanja.

U VTB-u očekuju da će ih na sjednici sredinom prosinca podići za još pola postotnog boda.

Kostin procjenjuje da će više kamatne stope prigušiti ukupni rast kredita građanima u ruskom bankarskom sektoru na 14,5 posto u idućoj godini, s ovogodišnjih 22 posto.

Rast korporativnih kredita po njegovim bi procjenama trebao biti jednoznamenkast u 2022. godini, nasuprot rastu od 10 do 12 posto koliko se očekuje ove godine.

"To bi značilo da je moguće da neto dobit VTB-a u 2022. možda neće biti na razini rekorda koji očekujemo u 2021. - slabija marža anulirat će rast poslovanja”, rekao je Kostin.

Neto dobit ove bi godine tako trebala poskočiti s prošlogodišnje 75,3 milijarde rubalja, kada je poslovanje pogodio covid 19, i nadmašiti 201,2 milijarde rubalja ostvarene u pretpandemijskoj 2019. godini.

Banka će preporučiti da se polovina ovogodišnje neto dobiti isplati imateljima redovnih dionica kroz dividende, ali planira razgovarati s vladom o manjoj isplati imateljima povlaštenih dionica, kazao je Kostin.

Ruska vlada drži 92,2 posto VTB-a putem redovnih i povlaštenih dionica. Preostalih 7,8 posto VTB-a čine redovne dionice koje su u slobodnom opticaju, podsjeća Reuters.

Tagovi: VTB bank, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE