GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit

VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruska banka VTB očekuje da bi oštar rast ključnih kamatnih stopa mogao negativno utjecati na njezinu neto dobit u 2022. godini, rekao je u ponedjeljak izvršni direktor Andrej Kostin.

U listopadu druga po veličini ruska državna banka podigla je prognozu neto dobiti za ovu godinu na više od 300 milijardi rubalja (četiri milijarde dolara), s očekivanih 295 milijardi rubalja u prethodnoj procjeni, podsjeća Reuters.

Kostin je u razgovoru za Reuters rekao da će jednokratni čimbenici, uključujući prodaju 17,3 posto vlasničkog udjela u maloprodajnoj tvrtki Magnit, poduprijeti jačanje dobiti u ovoj godini.

Upozorio je ipak da više kamatne stope štete maržama i da će se jasnije osjetiti na bančinim rezultatima u 2022. godini.

Zbog jačanja inflacije ruska središnja banka podigla je od početka godine ključnu kamatnu stopu za 3,25 postotnih bodova, a najavljuje i daljnja povećanja.

U VTB-u očekuju da će ih na sjednici sredinom prosinca podići za još pola postotnog boda.

Kostin procjenjuje da će više kamatne stope prigušiti ukupni rast kredita građanima u ruskom bankarskom sektoru na 14,5 posto u idućoj godini, s ovogodišnjih 22 posto.

Rast korporativnih kredita po njegovim bi procjenama trebao biti jednoznamenkast u 2022. godini, nasuprot rastu od 10 do 12 posto koliko se očekuje ove godine.

"To bi značilo da je moguće da neto dobit VTB-a u 2022. možda neće biti na razini rekorda koji očekujemo u 2021. - slabija marža anulirat će rast poslovanja”, rekao je Kostin.

Neto dobit ove bi godine tako trebala poskočiti s prošlogodišnje 75,3 milijarde rubalja, kada je poslovanje pogodio covid 19, i nadmašiti 201,2 milijarde rubalja ostvarene u pretpandemijskoj 2019. godini.

Banka će preporučiti da se polovina ovogodišnje neto dobiti isplati imateljima redovnih dionica kroz dividende, ali planira razgovarati s vladom o manjoj isplati imateljima povlaštenih dionica, kazao je Kostin.

Ruska vlada drži 92,2 posto VTB-a putem redovnih i povlaštenih dionica. Preostalih 7,8 posto VTB-a čine redovne dionice koje su u slobodnom opticaju, podsjeća Reuters.

Tagovi: VTB bank, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
Banke najavljuju rast naknada
NAKNADE
Banke najavljuju rast naknada
ZAGREB - Banke su najavile da će iznosi naknada i u ovoj godini rasti.
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
EPILOG
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
ZAGREB - Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.
UniCredit zainteresiran za rusku banku Otkritie
INTERES
UniCredit zainteresiran za rusku banku Otkritie
MILANO - Talijanska banka UniCredit iskazala je interes za kupnju ruske banke Otkritie koja traži potencijalne investitore više od četiri godine nakon što joj je središnja banka pritekla u pomoć, izjavio je upućeni izvor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE