GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

VTB bank otklonio mogućnost rizika zbog državne pomoći posrnuloj banci Otkritie

VTB bank otklonio mogućnost rizika zbog državne pomoći posrnuloj banci Otkritie
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2017 / 13:54
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Državna pomoć banci Otkritie ne predstavlja rizik za banku VTB budući da krediti nisu osiguravani njezinim dionicama već drugom imovinom, poručili su iz druge po veličini ruske banke, otklanjajući time mogućnost gubitaka zbog izgledne nacionalizacije posrnule banke.

VTB je u vlasništvu ruske države i vlasnik je nešto manje od 10 posto udjela u grupi Otkritie, holdingu koji kontrolira istoimenu banku.

U razdoblju posustajanja gospodarskih aktivnosti i zapadnih sankcija Otkritie je krenuo u val kupovina, domogavši se vlasništva nad proizvođačima dijamanata, mirovinskim fondovima i konkurentskim bankama. Postali su tako najveća privatna banka u Rusiji ali tek sedma po veličini u ukupnoj konkurenciji, u kojoj su i dalje prednjačile velike državne banke.

Prema tumačenju ruske središnje banke, iz tog vremena potječu i najveći problemi Otkritja koje se ipak spotaknulo tek u pokušaju širenja na sektor osiguranja.
VTB je u razdoblju snažnog rasta podupirao grupu kreditima i drugim instrumentima.

Među kreditima odobrenim Otkritju u VTB-u izdvajaju onaj namijenjen kupnji poslovanja s dijamantima od naftnog diva Lukoila. Transakcija je zaključena u svibnju a njezina vrijednost iznosila je 1,45 milijardi eura.

Kredit je odobren uz tržišne kamate i nije osiguran dionicama banke ni grupe Otkritie već drugom imovinom, napominju iz VTB-a.
Na pitanje kakva je bila njihova uloga u ekspanziji posrnule banke, iz VTB-a su odgovorili da s financijskim institucijama surađuju "isključivo na tržišnim osnovama".

"Naša suradnja s Otkritjem izgrađena je na istim principima otvorenosti i tržišnog natjecanja kao i ona s drugim partnerima", odgovorili su iz VTB-a elektronskom poštom na pitanje Reutersa.

Ruska središnja banka priopćila je ovog tjedna da je grupa Otkritie, među čijim su dioničarima direktori holdinga ali i vodeći menadžeri Lukoila, rasla previše naglo a njezin kapital nije držao korak s tim rastom.
Iz VTB-a navode da je njihov udio u obvezama posrnule banke bio najviši u četvrtom tromjesečju 2015. godine kada je iznosio oko tri posto. Obveze su povezane s trgovinom dužničkim instrumentima i u međuvremenu su kliznule na zanemarivu razinu, napominju iz druge ruske banke po veličini.

"Druge ruske financijske institucije daleko su više poslovale s Otkritjem", ističu iz VTB-a, ne navodeći imena institucija.

Naglašavaju ujedno da državna pomoć Otkritju za njih ne predstavlja rizik budući da kreditne rizike nisu osiguravali dionicama posrnule banke.
Prema planu pomoći središnja banka preuzet će minimalno 75 posto udjela u Otkritju. U konačnici mogli bi i u cijelosti preuzeti Otkritije ako obveze premaše potraživanja.
Iz VTB-a pak poručuju da se ne namjeravaju povući iz vlasničke strukture Otkritja ali ni povećati udio u banci niti u nju ulagati novac.

Tagovi: VTB bank, Otkritie, Lukoil
PROČITAJ I OVO
Dobit banaka u prvih devet mjeseci 59,3 posto veća nego lani
SNAŽAN RAST
Dobit banaka u prvih devet mjeseci 59,3 posto veća nego lani
ZAGREB - Dobit kreditnih institucija u Hrvatskoj u prvih devet ovogodišnjih mjeseci dosegnula je 4 milijarde kuna, što je za 1,5 milijarde ili 59,3 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB) objavljeni u ponedjeljak.
VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit
OČEKIVANJA
VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit
MOSKVA - Ruska banka VTB očekuje da bi oštar rast ključnih kamatnih stopa mogao negativno utjecati na njezinu neto dobit u 2022. godini, rekao je u ponedjeljak izvršni direktor Andrej Kostin.
Puharić tužio HPB jer su prekasno prodali dionice
NOVI DETALJI
Puharić tužio HPB jer su prekasno prodali dionice
ZAGREB - Jušte Puharić tužio je HPB jer su prekasno prodali dionice nakon “margin calla”, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da iz telefonskih razgovora koje su imali prilike preslušati proizlati kako je od bankarske službenice tražio suprotno - da dionice ne prodaje.
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
KAMATNE STOPE
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
ZAGREB - Zagrebačka banka ponovno je pripremila izvrsne uvjete za ugovaranje gotovinskih kredita.
NLB preuzima Istrabenz Leasing
ŠIRENJE
NLB preuzima Istrabenz Leasing
LJUBLJANA - Očekuje se da će postupak prodaje Zastave Istrabenz Lizinga, jedne od posljednjih investicija Istrabenza u propadanju, biti okončan do kraja godine, piše ljubljanski Dnevnik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE