GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Najbolje je donijeti novac u banke

Vujčić: Najbolje je donijeti novac u banke
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 10:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Do uvođenja eura preostalo je još nešto više od mjesec dana, a kako teku pripreme objasnili su iz Vlade i HNB-a na 18. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kojom predsjedava premijer Andrej Plenković, javlja Dnevnik.hr.

”Nestanak valutnog rizika, smanjenje kamatnih stopa, uštede u troškovima mjenjačkih poslova, ključne su koristi od uvođenja eura u Hrvatskoj”, istaknuo je Plenković.

Predopskrba banaka novčanicama, koje će zajedno s Finom i Hrvatskom poštom imati značajnu ulogu u distribuciji novca, da bi se 1. siječnja spremno dočekalo uvođenje nove valute, kako je rekao guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, ”teče dobro”.

Intenzivira se povlačenje kuna iz opticaja, kazao je i dodao će to olakšati pritisak na konverziju gotovine u siječnju, a naglasio je: ”Što prije treba donijeti novac u banke, položiti na račun, to je najlakši način”.

Konverzija za građane bit će jednostavna i besplatna, a najbolje je donijeti novac u banke, koji će se onda s 1. siječnjem automatski zamijeniti u eure, i to po tečaju konverzije koji je povoljniji od onog koji se trenutno može dobiti.

”Očekujemo da cijela tranzicija prođe dobro”, poručio je premijer te naglasio da će Hrvatska imati osnaženi položaj za pet tjedana.

Zahvalio je svima koji su dali doprinos u ovom projektu: ”Krenuo je u jesen 2017. i kada se vratimo nazad ovih pet godina, ispunili smo svaki pa i najmanji korak u rokovima koji smo si zadali”.

”Poseban naglasak bit će na zaštiti potrošača”, istaknuo je ministar financija Marko Primorac te podsjetio da je prvi put hrvatski proračun predstavljen u eurima.

”Proveden je nadzor dvostrukog iskazivanja cijena kod banaka i nisu utvrđeni ozbiljniji propusti”, kazao je Vujčić.

”Uskoro stiže interaktivna karta bankomata u Hrvatskoj na kojoj će građani moći pronaći najbliži bankomat na kojem će moći podići eure”, najavio je direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović.

Utvrđeni fiksni tečaj konverzije je 7,53450 kuna za jedan euro, a iz Vlade i HNB-a su pozvali građane da što prije deponiraju svoj novac u banke i da ne čekaju zadnje dane.

Tagovi: Boris Vujčić, inflacija, eurozona, uvođenje eura, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
RADNA SKUPINA
Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
LONDON - Polovina radnika na upravljačkim pozicijama u britanskom sektoru financijskih i profesionalnih usluga trebala bi do 2030 godine dolaziti iz radničkih obitelji, preporučila je u srijedu radna skupina koju podupire britanska vlada.
Potpora EIF-a i Erste banke inovacijama, kulturi i kreativnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u Hrvatskoj
POZITIVNO
Potpora EIF-a i Erste banke inovacijama, kulturi i kreativnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u Hrvatskoj
ZAGREB - Europski investicijski fond (EIF), dio grupe Europske investicijske banke (EIB), potpisao je ugovor o jamstvu u iznosu od 50 milijuna eura s Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) u okviru fondaInvestEU za podržavanje održivosti, inovacija i digitalizacije malih poduzeća u Hrvatskoj te razvoj kulturnog i kreativnog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE