GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić objavio koliko je točno HPB platio za Sberbank

Vujčić objavio koliko je točno HPB platio za Sberbank
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2022 / 10:34
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić na konferenciju za medije govore o statusu Sberbank Hrvatske nakon što ju je preuzela Hrvatska poštanska banka (HPB).

Jedinstveni sanacijski odbor u suradnji s HNB-om u utorak je odlučio da HPB preuzme Sberbank. Za njezine klijente to znači kako će banka nastaviti s normalnim poslovanjem.

Iz HPB-a su poručili da će danas od 12 sati banka otvoriti poslovnice za sve klijente i nastaviti redovno poslovanje kao dio HPB Grupe.

'Jučer sam dao naputak našoj veleposlanici u Ukrajini da napusti Kijev. Ona je na putu za Lvivu tamo će ostati pomagati hrvatskih državljanima', rekao je na početku konferencije Plenković.

Situacija oko Sberbanka se smirila, ocjenio je premijer.

'HPB je reagirala i bila je spremna preuzeti Sberbanku Hrvatsku. To umiruje sve štediše, nema potrebe da itko podiže sredstva, ona je od danas dio grupacije HPB-a', rekao je.

''Likvidacija bi imala negativne reperkusije - za štediše, ali i za naš financijski sustav. Ona je dio sada Grupacije HPB-a, a sanacijska uprava će preuzeti upravljanje bankom i izgledno je da će doći do preimenovanja, a štediše i klijenti će moći normalno poslovati', kazao je Plenković.

Istaknuo je kako se djelovalo brzo, u interesu stabilnosti sustava. 'Činjenica što smo u procesu pristupanju eura, da smo dio bankovne unije, to nam je pomoglo da na jedan brz način reagiramo. HPB je osnažena, imat će osam posto na bankarskom tržištu', rekao je premijer.

Ministar financija Zdravko Marić naglasio je da je situacija tražila pravovremen i odlučan odgovor. 'Svi smo svjesni da štedišama nije bilo najugodnije, razumljiva je reakcija, strah, nervoza. Mi smo nastojali slati umirujuće poruke u skladu s onim što i smijemo komunicirati. Država je stala iza financijskog sustava, štediša, ovo je pravovremen potez', izjavio je Marić.

Guverner HNB-a Boris Vujčić objasnio je kako se Sberbanka morala hitno prodati u suprotnom bi bila likvidirana.

'To bi bila značajna ekonomska šteta koja bi se mogla mjeriti visinom od oko osam milijardi kuna. Sad sa spajanjem s HPB-om imamo jednu dobru, kapitaliziranu i efikansu banku', rekao je Vujčić te je dodao kako je HPB banku kupio za 71 milijuna kuna.

Sberbanka će u idućim danima promjeniti ime i logo, a u jednom trenutku će se spojiti s HPB-om.

'Da nismo ovo poduzeli žurno to bi dovelo do propasti banke i veliek štete za štediše. Umjesto štete za našu Agenciju za osiguranje depozita i nepovratne štete za štediše, preuzimanje od strane HPB-a u samo četiri dana stabiliziran je financijski slučaj i Hrvatska je još jednom pokazala brzinu u rješavanju problema', ponovio je premijer Plenković.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, Andrej Plenković, Sberbank Hrvatska, Sberbank
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE