GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Trećina tvrtki ne može do kredita, moratoriji se odobravaju brže

Vujčić: Trećina tvrtki ne može do kredita, moratoriji se odobravaju brže
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2020 / 08:31
Autor: SEEbiz / Dnevnik.hr
ZAGREB - Ideja države i središnje banke u krizi bila je jednostavna - osigurati desetke milijardi kuna bankama koje bi tako financirale poduzetnike. Milijarde su i dalje u bankama, a slabo ili nikako ne dolaze do gospodarstva. O tome je u Dnevniku Nove TV govorio guverner HNB-a Boris Vujčić.

Guverner HNB-a Boris Vujčić u Dnevniku Nove TV objasnio je zašto banke sporo ili gotovo nikako ne daju kredite poduzetnicima. 

''Trećinu ove godine stopa rasta kredita rasla je brže nego prošle godine. U ovom trenutku banke rješavaju kredite za likvidnost, što ide sporije od moratorija koji su brže bili rješavani. Banke očekuju i garancijske sheme koje idu preko države. Za dio tvrtki je rizičnost povećana pa im je teže doći do kredita'', kazao je Vujčić.

Dodao je da trećina tvrtki nije mogla dobiti kredite jer su od prije prezaduženi ili nisu imale dovoljno kapitala, trećini tvrtki krediti nisu ni bili potrebni, a trećina tvrtki kredite je dobila. Otkrio je da je dosad predano 80.000 zahtjeva za moratorij na kredit, odnosno zatraženo je 40 milijardi kuna, od čega je moratorij odobren za 33 milijarde kuna. Dodaje da odobrenje moratorija ovisi od banke do banke.

''Najviše se zasad odobravaju moratoriji građanima koji su u turizmu jer bi oni u ovoj sezoni mogli izgubiti većinu prihoda, sve do sezone iduće godine. Tu se daje i do 12 mjeseci'', kazao je Vujčić.

Na pitanje može li se najesen očekivati pad cijena nekretnina u Zagrebu zbog manjeg priljeva novca iz Dalmacije, Vujčić kaže da bi se moglo očekivati manje novca zbog manje turizma i manje kupovine nekretnina u Dalmaciji.

''Međutim, nakon potresa se segmentiralo i u Zagrebu'', ističe guverner HNB-a.

Kaže da ne treba strahovati od dramatičnog rasta tečaja kune.

''Mi smo tečaj kune stabilizirali i on će sasvim sigurno ostati stabilan. Imamo sasvim dovoljno pričuva i osigurali smo swap liniju s Europskom središnjom bankom u iznosu od 2 milijarde eura. Država je izdala obveznicu od 2 milijarde eura i time je praktički pokrivena godina. A nakon ulaska u tečajni mehanizam mi ćemo i dalje tečaj morati održavati stabilnim'', objašnjava Boris Vujčić.

Kada je riječ o ulasku u euro, Vujčić se nada da će to biti moguće u srpnju. Kaže da očekuje da Hrvatska euro dobije dvije godine nakon ulaska u tečajni mehanizam. Otkrio je i kakva su iskustva drugih zemalja sa skokom cijena nakon uvođenja eura.

''Ona govore da cijene nisu eksplodirale. Potrebno je voditi računa da cijene u kafićima i zaokruživanje cijena ne naraste značajno. Međutim za većinu dobara i usluga cijene nisu značajno porasle'', kazao je.

Na pitanje bi li hrvatsko gospodarstvo moglo podnijeti još jedno ''zaključavanje na 40 dana'', poput onog koje se dogodilo zbog epidemije koronavirusa, guverner Hrvatske narodne banke kaže da bismo i to mogli preživjeti.

''Ali cijena bi bila izuzetno visoka. Ako bi ponovno imali ovakvo zaključavanje, onda bi pad BDP-a mogao biti puno veći i to bi bila vrlo visoka cijena'', poručio je.

Tagovi: Boris Vujčić, krediti za likvidnost, moratorij na otplatu kredita, uvođenje eura, Hrvatska narodna banka, zaključavanje ekonomije
PROČITAJ I OVO
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
Kostić želi preuzeti još 17% Addiko banke
POVEĆANJE UDJELA
Kostić želi preuzeti još 17% Addiko banke
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miodrag Kostić preko svoje tvrtke Agri Europe Cyprus želi povećati svoj udio u Addiko Bank AG.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE