GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Yellen: Neće biti spašavanja propalog Silicon Valley Banka

Yellen: Neće biti spašavanja propalog Silicon Valley Banka
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2023 / 16:58
Autor: SEEbiz
WILMINGTON - Ministrica financija Janet Yellen rekla je u nedjelju da savezna vlada neće spašavati Silicon Valley Bank, ali radi na pomoći štedišama koji su zabrinuti za svoj novac.

Savezna korporacija za osiguranje depozita osigurava depozite do 250.000 dolara, ali mnoge tvrtke i bogati ljudi koji su koristili banku - poznatu po svojim odnosima s tehnološkim startupovima i rizičnim kapitalom - imali su više od tog iznosa na svojim računima. Postoji strah da neki radnici diljem zemlje neće dobiti plaće.

Yellen je u intervjuu za CBS-ov “Face the Nation” dala nekoliko detalja o sljedećim koracima vlade. No naglasila je da je situacija mnogo drugačija od financijske krize prije gotovo 15 godina, koja je dovela do spašavanja banaka kako bi se zaštitila industrija.

"Nećemo to ponoviti", rekla je. "Ali zabrinuti smo za štediše i usredotočeni smo na to da pokušamo zadovoljiti njihove potrebe."

Dok je Wall Street uzdrman, Yellen je pokušala uvjeriti Amerikance da neće biti domino efekta nakon kolapsa Silicon Valley Banka.

"Američki bankarski sustav zaista je siguran i dobro kapitaliziran", rekla je. "Otporan je."

Silicon Valley Bank je 16. najveća banka u zemlji. Bio je to drugi najveći propast banke u povijesti SAD-a nakon kolapsa Washington Mutuala 2008. Banka je uglavnom opsluživala tehnološke radnike i tvrtke koje podupire rizični kapital, uključujući neke od najpoznatijih brendova u industriji.

Banka Silicon Valley počela je kliziti u nelikvidnost kada su njezini klijenti, uglavnom tehnološke tvrtke kojima je bila potrebna gotovina dok su se borile za financiranje, počeli povlačiti svoje depozite. Banka je morala prodati obveznice s gubitkom kako bi pokrila povlačenja, što je dovelo do najvećeg propadanja jedne američke financijske institucije od vrhunca financijske krize.

Yellen je opisala rastuće kamatne stope, koje su povećale Federalne rezerve kako bi se borile protiv inflacije, kao ključni problem za banku Silicijske doline. Mnoga njegova imovina, poput obveznica ili hipotekarnih vrijednosnih papira, izgubila je tržišnu vrijednost kako su stope rasle.

Tagovi: Janet Yellen, Silicon Valley Bank, SVB Bank
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE