GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaposlenici ECB-a kritični prema Christine Lagarde

Zaposlenici ECB-a kritični prema Christine Lagarde
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 19:51
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Christine Lagarde ima loše ili vrlo loše rezultate kao predsjednica Europske središnje banke, prema većini ispitanika u anketi sindikalnog osoblja njezinog osoblja koje sugerira da je unutarnje neslaganje poraslo posljednjih godina.

Rastuće nezadovoljstvo Lagardeinim vodstvom navedeno u anketi, u koju je imao uvid Financial Times, nazaduje predsjednicu ECB-a nešto više od polovice njezina osmogodišnjeg mandata zaduženog za monetarnu politiku eurozone.

Nešto više od polovice od 1159 ispitanika reklo je da je učinak Lagarde bio "loš" ili "vrlo loš". To je znatno iznad negativnih ocjena od nešto manje od 9 posto za Marija Draghija, kojeg je Lagarde zamijenila 2019., i 14,5 posto za njegovog prethodnika, Jean-Claudea Tricheta. Ankete o dvojici prethodnih predsjednika ECB-a napravljene su na kraju njihovih mandata.

"Mario Draghi je bio tuz ECB, dok se čini da je ECB tu za Christine Lagarde", napisao je jedan član osoblja. Nekoliko ispitanika sugeriralo je da je bivši francuski ministar financija htio iskoristiti banku kao odskočnu dasku za povratak u politiku.

Glasnogovornik ECB-a opisao je istraživanje kao manjkavo. "Predsjednik i Upravni odbor u potpunosti su usredotočeni na svoj mandat i implementirali su politike za odgovor na događaje bez presedana posljednjih godina, poput pandemije i ratova", rekla je.

Samo 38 posto ispitanika podržalo je odluke o monetarnoj politici donesene pod Lagarde, dok su se ostali podijelili na one koji nisu odobravali i one koji nisu izrazili stajalište. Nasuprot tome, Draghi je na kraju svog mandata uživao 64 posto podrške.

U obranu Lagarde, ona se suočila s nekim strašnim izazovima, uključujući globalnu pandemiju i rat u Europi koji su zajedno stvorili povijesni porast inflacije diljem svijeta.

Zabrinjavajuće je što je više od polovice sudionika ankete reklo da su zabrinuti da ECB neće moći vratiti stabilnost cijena koju je obećala. S 2,9 posto u prosincu, inflacija u eurozoni daleko je od svog vrha od 10,6 posto, ali je i dalje znatno iznad ciljanih 2 posto. Očekuje se da će se daljnji napredak prema tom cilju ove godine usporiti.

Tagovi: LAGARDE, ECB, FINANCIJE, SINDKATI, DRAGHI
PROČITAJ I OVO
ABN AMRO preuzima njemački Hauck Aufhäuser Lampe
AKVIZICIJE
ABN AMRO preuzima njemački Hauck Aufhäuser Lampe
AMSTERDAM - ABN AMRO pristao je kupiti frankfurtski HAL od kineske multinacionalne Fosun International za 672 milijuna eura (731 milijun dolara), objavio je nizozemski bankarski div u priopćenju za javnost.
UBS isključuje vanjskog nasljednika Ermottija na mjestu izvršnog direktora
KANDIDATI
UBS isključuje vanjskog nasljednika Ermottija na mjestu izvršnog direktora
BERN - UBS je odbacio mogućnost imenovanja vanjskog menadžera za nasljednika izvršnog direktora Sergia Ermottija i planira izabrati s užeg popisa od tri unutarnja kandidata kada on odstupi s dužnosti za otprilike tri godine, izvijestio je u ponedjeljak Financial Times.
Udruženje njemačkih banaka: Europski prosperitet ne može se uzeti zdravo za gotovo
UPOZORENJE
Udruženje njemačkih banaka: Europski prosperitet ne može se uzeti zdravo za gotovo
BERLIN - Prema novom istraživanju, više Nijemaca osjeća pozitivno stanje svojih financija u usporedbi s prošlom godinom.
Slovenski Cset stekao 9,44% glasačkih prava u Slatinskoj banci
INVESTICIJE
Slovenski Cset stekao 9,44% glasačkih prava u Slatinskoj banci
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je Zagrebačku burzu da je slovenski Cset potkraj svibnja stekao 9,44% glasačkih prava u ovoj banci.
Hrvati vole trošiti, zato su skloniji potrošačkim kreditima
POTROŠNJA
Hrvati vole trošiti, zato su skloniji potrošačkim kreditima
ZAGREB - Velika novost za sve koji se koriste popularnim "minusima" na tekućem računu. Tridesetog lipnja istječe rok nakon kojeg se ukidaju prešutna prekoračenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE