GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto NLB uspostavlja razvojni kompetencijski centar u Srbiji, a ne u Sloveniji?

Zašto NLB uspostavlja razvojni kompetencijski centar u Srbiji, a ne u Sloveniji?
NLB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 07:58
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - NLB kreira razvojni kompetencijski centar u Beogradu koji zapošljava skoro 40 ljudi koji se bave razvojem. Slovenski obrazovni sustav ne stvara dovoljno kadrova za poslove ove vrste, a visoko opterećenje posla sprečava da preduzeća steknu zaposlene koji se bave razvojem iz inostranstva, odgovara predsjednik uprave Banke Blaž Brodnjak na pitanje zašto se ne jača razvoj u Sloveniji.

- Ukoliko u Sloveniji ne budemo uspjeli načiniti ozbiljniji pomak, postupno ćemo značajan dio razvojnih kapaciteta preseliti u Srbiju - upozorava.

- U Sloveniji ne možemo dobiti dovoljno kadrova za poslovnu transformaciju, a sa druge strane, veoma teško možemo da ih uvezemo zbog visokog oporezivanja. Iz tog razloga smo prinuđeni da razmišljamo – i to sve više slovenskih poduzeća – da te razvojne profile i razvojna radna mjesta otvaramo van Slovenije. NLB se neće zaustaviti na razvoju zbog toga što te ljude ne može dobiti u Sloveniji, ističe Brodnjak.

Obrazovanje i porezi, Brodnjak ukazuje na dva problema u sticanju zaposlenih koji se bave razvojem, recimo informatičara, znanstvenika vezanih za podatke, prevodilaca podataka i sličnih profila u Sloveniji. Istih nema dovoljno. Obrazovni sustav mora biti svjestan da se je svijet promijenio i mora proizvoditi profile koji su potrebni u različitm granama, a ne samo u bankarstvu. Zbog digitalizacije, automatizacije i robotizacije u proizvodnji takvi profili postaju sve bitniji,, objašnjava Brodnjak, prenose Novosti.

Prema njegovim riječima danas se u Novom Sadu, Beogradu, Nišu ne postavljaju samo centri razvoja, već i logistički servisni centri za važne multinacionalne kompanije:

- Danas u Srbiji IT sektor ostvaruje više od deset posto BDP-a. To je posljedica vizije, dok u Sloveniji nemamo jasnu strategiju o tome šta su strateške grane i na koji način ih podržati“.

Srpski IT sektor u stalnom je porastu po prihodima i broju zaposlenih, pa i u pandemijskoj 2020. godini. Njihov izvoz IT usluga prošle godine iznosio je 1,37 milijarde eura, što je 4,4 procenta više nego godinu dana ranije, dok je izvoz u toj grani prije godine koronavirusa rastao za više od 25 procenata godišnje.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, dividenda, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE