GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zatvorena SVB bank; najveći bankrot jedne američke banke od 2008.

Zatvorena SVB bank; najveći bankrot jedne američke banke od 2008.
BANKROT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2023 / 08:12
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki regulatori zatvorili su banku Silicon Valley Bank (SVB) i preuzeli kontrolu nad depozitima njenih klijenata u najvećem bankrotu američke banke od 2008.

Ovi su potezi uslijedili dok se tvrtka, ključni zajmodavac za tehnologiju, borila s prikupljanjem novca kako bi pokrila gubitke od prodaje imovine pogođene višim kamatama.

Problemi banke izazvali su navalu povlačenja klijenata i dodatno pojačali strahove o stanju u bankarskom sektoru.

Dužnosnici su rekli da su djelovali kako bi "zaštitili osigurane štediše".

Banka iz Silicijske doline suočila se s "neadekvatnom likvidnošću i nesolventnošću", rekli su bankarski regulatori u Kaliforniji, gdje je sjedište tvrtke, u najavi preuzimanja.

Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), koja inače štiti depozite do 250.000 dolara, rekla je da je preuzela kontrolu nad oko 175 milijardi dolara (145 milijardi funti) u depozitima koji se drže u banci, 16. po veličini u SAD-u.

Uredi banke ponovno će se otvoriti, a klijenti s osiguranim depozitima imat će pristup sredstvima "najkasnije do ponedjeljka ujutro", navodi se, dodajući da će novac prikupljen od prodaje imovine banke ići neosiguranim štedišama.

Budući da su mnogi klijenti banke u tom položaju, situacija je ostavila mnoge tvrtke s novcem vezanim u banci zabrinute za svoju budućnost.

"Upravo sam na putu do poslovnice da pronađem svoj novac. Jučer sam ga pokušao prebaciti, ali nisam uspio. Znate one trenutke u kojima ste možda stvarno sjebani, ali niste sigurni? Ovo je jedan od onih trenutaka", rekao je jedan osnivač. start-upa za BBC.

Još jedan osnivač zdravstvenog startupa rekao je: "Doslovno prije tri dana, upravo smo dosegli milijun dolara na našem bankovnom računu... A onda se dogodilo ovo."

Novac je uspio prebaciti na drugi račun 40 minuta prije isteka roka. "Bilo je na čekanju. A onda je jutros bilo tu. Ali znam druge ljude koji su učinili istu stvar nekoliko minuta nakon mene, i nije prošlo. Bila je to luda situacija", rekao je.

Ova se epizoda dogodila nakon što je SVB rekao da pokušava prikupiti 2,25 milijardi dolara za pokrivanje gubitaka uzrokovanih prodajom imovine, uglavnom američkih državnih obveznica, koje su bile pogođene višim kamatama.

Vijest je natjerala investitore da pobjegnu iz banke. Dionice su u četvrtak zabilježile najveći jednodnevni pad u povijesti, pale su više od 60 posto i nastavile su padati u trgovanju izvan radnog vremena.

Tagovi: Silicon Valley bank, SVB bank, JPMorgan, Bank of America
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE