GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Abazović odbio Grlića Radmana: Raspolažemo svojom imovinom kako mislimo da treba

Abazović odbio Grlića Radmana: Raspolažemo svojom imovinom kako mislimo da treba
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2023 / 16:11
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je u petak da pitanje vezano uz školski brod "Jadran" ima širi kontekst i da od njega ne treba raditi dnevnopolitičku temu.

Abazović je, odgovarajući na pitanja crnogorskih novinara da prokomentira prosvjednu notu koju je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova uputilo jučer Crnoj Gori zbog obilježavanja devedeset godina školskog broda 'Jadran', rekao da je službena Podgorica samo za održiva rješenja, ali da “Hrvati moraju znati da Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji misli da treba”.

“Tu smo da razgovaramo i čujemo sve argumente, ali proslava 90 godina broda Jadran je nešto što je u našoj nadležnosti i prema tome se treba na taj način ophoditi", kazao je Abazović. Istaknuo je da ne želi upućivati kritike i "vatrene strelice" prema hrvatskoj strani.

"Ukoliko možemo na jedan dostojanstven, prijateljski, susjedski i bratski način iznalaziti rješenja, tu smo. Do tada, ministarstvo obrane Crne Gore i ostala ministarstva će imovinom raspolagati na način na koji misle da je najprimjerenije", rekao je crnogorski premijer, čija je vlada već skoro godinu u tehničkom mandatu, nakon što joj je u kolovozu prošle godine izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Crna Gora od prošlog tjedna nizom događaja obilježava 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u noti izrazio „najoštriji prosvjed”.

"Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i europskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila", stoji u priopćenju ministarstva.

Službeni Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rješavanju sudbine tog broda, „simbola višestoljetne hrvatske pomorske tradicije”, te da dotad izbjegava jednostrane aktivnosti koje su suprotne nastojanjima da se u duhu dobrosusjedskih odnosa, načelima poštivanja i međunarodnog prava pronađe trajno rješenje.

Šezdesetak metara dugačak bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i od tada do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka. Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991., tada upisan u matičnoj luci Split, i do danas je u toj zemlji.

Hrvatsko ministarstvo podsjetilo je u jučerašnjem priopćenju da Ugovor o pitanjima sukcesije daje pravni okvir i obvezuje države nastale raspadom SFRJ da riješe pitanje vojne imovine, pa očekuje da Crna Gora potvrdi vlasništvo Hrvatske nad tim brodom te joj ga preda.

To će pitanje ostati redovita tema svih bilateralnih sastanaka između dviju susjednih država i Hrvatska će nastaviti ustrajati na povratku jedrenjaka, navelo je ministarstvo.

Tagovi: Dritan abazović, Gordan Grlić Radman, brod Jadran
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE