GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Afera Janaf: Nakon dopune obrane iz pritvora puštena i Mirjana Prodan

Afera Janaf: Nakon dopune obrane iz pritvora puštena i Mirjana Prodan
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 13:06
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Mirjana Prodan, bliska suradnica prvoosumnjičenog u aferi Janaf Kreše Peteka, puštena je u četvrtak na slobodu nakon što je nadopunila svoju obranu u Uskoku, potvrđeno je Hini na Županijskom sudu.

Prodan je osumnjičena da je uz Peteka i velikogoričkog gradonačelnika te HDZ-ovog saborskog zastupnika Dražena Barišića namještala natječaj za pročistač otpadnih voda u Velikoj Gorici za tvrku Elektrocentar Petek. Riječ je o projektu čija je vrijednost procijenjena na 97 milijuna kuna, a s vlasnikom tvrtke Petekom je ugovoren posao za 148 milijuna kuna.

U tom kraku istrage u aferi Janaf ranije su na slobodu pušteni direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac i voditeljica EU projekata u velikogoričkoj Vodooprskbi Katarina Gašparac. Pored Jelisavca i Gašparac, krivnju za djela koja mu se stavljaju na teret ranije je priznao i direktor Solarne tehnologije Zvonko Maras, čija je tvrtka bila u zajednici s Elektrocentrom, a koji je također ranije pušten da se brani sa slobode.

Jelisavec je pušten na slobodu nakon što je zatražio da iznese dopunu obrane i dao višesatni iskaz u Uskoku, a na čiji je prijedlog pušten iz istražnog zatvora. Mediji pišu da je Jelisavec, priznajući djelo, teretio Barišića, Peteka i dvije suosumjničenice.

Neslužbeno se doznaje da je Jelisavec izjavio kako je sve što je Barišić tražio od njega vezano za pročistač otpadnih voda proslijedio Gašparac kako bi ona to i provela.

Pod istragom 14 osumnjičenika

Gašparac je navodno kazala Uskokovim istražiteljima da je Jelisavec inzistirao da natječaj prođe i da se dogovori cijena kako u konačnici ne bi bilo pritisaka na gradsku tvrtku da je ona smanji. Uz to, Gašparac je navodno izjavila istražiteljima da je Jelisavec inzistirao da pripremu natječaja povjeri Mirjani Prodan, osumnjičenoj bliskoj Petekovoj suradnici.

Prema portalu Telegram, iz tajno snimljenih razgovora Katarine Gašparac proizlazi da je ona prvotno odbila sudjelovati u provedbi natječaja na koji je pristala tek nakon Jelisavčevog inzistiranja. Oboje su, nakon pokretanja istrage pritvoreni kako ne bi utjecali na svjedoke.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još četvero osumnjičenika iz afere Janaf.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. Uz glavne aktere te korupcijske afere - Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića te Jelisavca, Gašparac, Marasa i Prodan, osumnjičeni su Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Ljubomir Perušić i Goran Puklin.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Alerić Puklin potvrdila je u utorak da je zatražla razrješenje nakon što joj je suprug Goran Puklin osumnjičen za skrivanje nezakonitih 4,5 milijuna kuna Dragana Kovačevića.

Tagovi: afera Janaf, Janaf, Mirjana Prodan, Dragan Kovačević, Eleketrocentar Petek, Veljko Miljevć, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Krešo Petek, Tomislav Jelisavec
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE