GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Afera vjetroelektrane naštetila HDZ-u, SDP preuzeo vodstvo

Afera vjetroelektrane naštetila HDZ-u, SDP preuzeo vodstvo
CRO DEMOSKOP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2020 / 21:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Objavljeni su novi rezultati istraživanja CRO Demoskop. HDZ više nije prvi izbor birača u Hrvatskoj, pokazuje najnovije mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop koje je za RTL početkom lipnja provela agencija Promocija plus.

Koaliciju SDP-a, HSS-a, HSU, GLAS-a i SNAGE zaokružilo bi najviše ispitanika, 27,2 posto. Sam SDP prošlog je mjeseca imao nešto viši rejting od ovog koji sada ima koalicija (27,8 posto), ali HDZ je tada imao 30,2 posto, a sada su drugi izbor s potporom od 26,6 posto. Dodajmo ovome da je istraživanje provedeno prije nego što je IDS objavio da se pridružuje Restart koaliciji.

Afera vjetroelektrane očito je naštetila rejtingu vladajuće stranke, iako je prednost Restart koalicije na razini statističke pogreške.

Treća snaga ostaje Domovinski pokret Miroslava Škore kojem su se pridružili Suverenisti, Blok za Hrvatsku i BURA, odabralo bi ih 13,5 posto ispitanika; što je tri postotna boda više nego u svibnju, prije dogovora s partnerima (Domovinski pokret tada je sam bio izbor 10,1 posto birača).

Listu Mosta planira zaokružiti nešto više od četiri posto ispitanika (4,1%). Peti izbor s 2,4 posto potpore je lijevo-zelena koalicija okupljena oko platforme Možemo (Možemo-Zagreb je naš-Nova ljevica-Orah-Radnička fronta), a sličan rejting imaju Stranka s imenom i prezimenom (1,9%) i koalicija Fokusa i stranke Pametno (1,8%), piše RTL.

Ispod toga su ŽIVI ZID i Promijenimo Hrvatsku (1,7%), pa Stranka Ivana Pernara i IDS (sa po 1,4% podrške) koji je doduše jučer dogovorio da na izbore izlazi unutar Restart koalicije. HNS je na 1,1 posto podrške.

Na sličnoj su razini i stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 (1,0%) i koalicija Demokrata i Hrvatskih laburista (1,0%). Unatoč velikom broju opcija, četiri tjedna prije izbora neodlučnih je 11,9 posto - značajan prostor za pridobivanje naklonosti.

Najveću naklonost ispitanika i ovoga je mjeseca dobio predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković - iako bilježi blagi pad, najpozitivnijim političarom vidi ga gotovo petina ispitanika (19,4%, pad s 20% u svibnju).

Značajniji pad (-3,3%) bilježi rejting predsjednika Republike Zorana Milanovića, ali je i dalje drugi izbor s 15,3 posto. I treće mjesto je isto - ministar zdravstva, ali Viliju Berošu osobni rejting ponovno se - prepolovio (s 15,4% na 8,1%).

Slijede Miroslav Škoro s nešto više od pet posto (5,3%), Davor Bernardić koji ima dvostruko manje (2,4%), slično kao i Zdravko Marić (2,2%).

Za 17,8% posto ispitanika, unatoč brojnim starim i novim političarima na sceni, najpopularniji je i dalje - Nitko. Ne zna 11,3 posto.

Što se tiče neprestižne ljestvice najnepopularnijih političara, tu su vidljive velike promjene jer je dvojac koji vodi verbalni rat zauzeo vrh ljestvice.

Najnegativniji političar je predsjednik Zoran Milanović (14,9%) i ovo je njegov najlošiji rezultat u posljednjih godinu dana. Za vratom mu puše predsjednik vlade Andrej Plenković kojeg također više ispitanika negativno ocjenjuje (14,7%). Ovaj dvojac istisnuo je iz negativnog fokusa zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je protekla dva mjeseca bio najnegativniji političar, a sada je treći izbor uz pad negativnog doživljaja (12,1%).

Čelnik SDP-a i premijerski kandidat Restart koalicije Davor Bernardić povećao je negativan doživljaj (9,3%), ovo mu je također njegov najlošiji rezultat u posljednjih godinu dana.

Tagovi: Afera vjetroelektrane, HDZ, SDP, Zoran Milanović, Davor Bernardić, Andrej Plenković, Miroslav Škoro, Restart koalicija, Most nezavisnih lista
PROČITAJ I OVO
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE