GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aktivistica i prijateljica Pussy Riota u zatvoru u Hrvatskoj

Aktivistica i prijateljica Pussy Riota u zatvoru u Hrvatskoj
UHIĆENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2022 / 08:05
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Prijateljicu ruskog punk kolektiva Pussy Riot, aktivisticu Aysoltanu Niyazovu, prije nekoliko dana uhitila je policija u Sloveniji, a sada je u zatvoru u Hrvatskoj i čeka što će biti s njezinom sudbinom. Bend je u ponedjeljak nastupao u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Interpol je za njom raspisao tjeralicu zbog navodne “krađe stoljeća” iz 2002. godine, točnije pronevjeru čak 20 milijuna dolara koji pripadaju Središnjoj banci Turkmenistana. Njezino prezime povezano je s prezimenom bivšeg turkmenistanskog predsjednika Saparmurata Niyazovim.

“Na slici je naša prijateljica Aya Niyazova, ruska aktivistica porijeklom iz Turkmenistana. Njezina priča zaslužuje film, ali za sada pišem objavu o tome. Turkmenistan je jedna od najgorih diktatura na svijetu. Tamo se ubijaju opozicionari, ali vi za to ne čujete, nema interneta, sada ne možete napustiti Turkmenistan. Ali tada, 2000-ih, nakon sljedećeg vala čistki u zemlji, mnogi su opozicionari bili zatvoreni i ubijeni, a među njima je bio i Ayin otac”, piše Olga Borisova, članica Pussy Riota na Facebooku.

Olga Borisova objasnila je da su Niyazova i njezin izbjegli u Švicarsku, odakle nije mogla biti izručena u Turkmenistan.

“Postalo je poznato da je u Turkmenistanu pokrenut slučaj o “krađi stoljeća”, o navodnoj krađi iz središnje banke Turkmenistana. U kojoj, naravno, nikada nisu radili ni Aya ni njezin otac. U ovom slučaju uhićeno je mnogo ljudi bez ikakvih dokaza, Nijazovljevih neprijatelja i članova njihovih obitelji (ironično, Aya ima isto prezime)”, objasnila je.

U Švicarskoj je boravila do 2011. godine. Rusija je, na zahtjev turkmenistanskih vlasti, za njom izdala tjeralicu.

“Turkmenistan je zahtjev Interpolu podnio još 2002. godine. Ali iz Švicarske ih nemaju pravo izručiti Turkmenistanu, ovo je diktatura, ima mučenja i ubojstava. Tada je predsjednik odletio u Rusiju i dogovorio se s Putinom i Lavrovom o Ajinom izručenju Rusiji. U Rusiji je to moguće. Došli su po Ayu u Ženevu. 8 mjeseci zatvora, čeka se izručenje”, objašnjava članica ruskog punk benda.

Odslužila je zatvorsku kaznu, a tamo je upoznala i Mašu Aljohinu, također članicu benda Pussy Riot koja je u zatvoru bila zbog performansa u Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Niyazova nakon dobiva putovnicu, piše Olga Borisova na Facebooku te s bendom odlazi na turneje diljem svijeta. U Sloveniji su počeli problemi, no tužitelj i sudac na koncu su se ispričali zbog nesporazuma.

“Aya se pridružuje našoj turneji. U Austriji, Litvi, Islandu, Njemačkoj, Belgiji nema pitanja za nju, bilo je puno letova i provjera. Dolazimo u Sloveniju i policija je agresivno izvlači iz hotelske sobe, pozivajući se na Interpolovu tjeralicu iz 2002. godine. Sedam sati u policiji, govore o mogućem izručenju Turkmenistanu (gdje će je, naravno, ubiti). Onda sud, ali sud je shvatio, sudac gugla “krađu stoljeća” i ispričava se zbog monstruoznog nesporazuma, donosi rješenje kojim se objašnjava greška sustava”, navodi članica ruskog benda Olga Borisova.

Zbog Dana državnosti sudovi nisu zasjedali, a na hrvatskoj granici, tvrdi Olga, Niyazova je ponovno privedena te su je u utorak ponovno odveli na sud gdje joj nisu osigurali ni tumača ni odvjetnika. Ostala je u zatvoru.

“Tri dana kasnije, kasno u noć, ulazimo na hrvatsku granicu. “Aysoltan Niyazova? Molim te izađi iz auta”. Aya je opet prilično grubo privedena, a poslijepodne – sud. Ali na ovom suđenju, gdje joj nije osiguran tumač ni odvjetnik, ostaje u zatvoru. Aya zove i plače, traži da se prenese toplu odjeću”, dodaje.

Iz MUP-a su za Večernji rekli da je hrvatska policija postupila isto kao i slovenska, no reakcija pravosuđa bila je drugačija.

“Interpolovu tjeralicu se ne može ignorirati i obje su policije postupile isto. Članica Pussy Riota privedena je nadležnom sucu. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudac odmah donio presudu da je se pusti. Ista procedura je ponovljenja u Hrvatskoj”, kažu iz MUP-a, no tu je sudac na Županijskom sudu u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicijski pritvor. Sada traje postupak, koji ima svoje faze, a uhićena aktivistica ima pravo žalbe.

Olga je navela da su trenutno u kontaktu s odvjetnikom te čekaju žalbu, a u sve su uključile medije, aktiviste za ljudska prava.

“Jako smo zabrinuti za Ayu. Njezin otac Niyazov odavno je u grobu, ali turkmenski bauk represije proganja Ayu čak i nakon 6 godina zatvora uzalud. Smrt diktaturama!”, napisala je Olga Borisova na Facebooku.

Danas se pred Remetincem očekuje press konferencija odvjetnice uhićene aktivistice.

Tagovi: Pussy Riot, Aysoltana Niyazova, Olga Borisova, Turkmenistan
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE