GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Al Kaida prijeti Macronu i poziva na ubojstva svakoga tko uvrijedi proroka

Al Kaida prijeti Macronu i poziva na ubojstva svakoga tko uvrijedi proroka
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 21:55
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Džihadistička skupina Al Kaida u Islamskom Magrebu pozvala je u ponedjeljak svoje pobornike da ubiju svakoga tko uvrijedi proroka Muhameda i zaprijetila da će se osvetiti francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu zbog karikatura proroka.

"Ubiti onoga koji vrijeđa proroka je pravo svakog muslimana sposobnog da to napravi", napisala je Al Kaida u priopćenju reagirajući na izjave predsjednika Macrona tijekom odavanja počasti francuskom nastavniku Samuelu Patyju, dekapitiranom 16. listopada u islamističkom napadu jer je pokazivao karikature proroka na nastavi.

Macron je rekao da Francuska u ime slobode izražavanja ne odustaje od karikatura, čime je pokrenuo val kritika u muslimanskom svijetu i poziva na bojkot francuskih proizvoda.

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su posljednjih dana protiv Francuske u nekoliko muslimanskih zemalja, od kojih 50.000 u ponedjeljak u Bangladešu, a neki prosvjednici su palili lutke s likovima predsjednika Macrona i francuske zastave.

"Bojkot je obveza, ali to nije dovoljno", napisala je Al Kaida i pozvala na "osvetu" te kao "mučenika" predstavila mladog Čečena koji se radikalizirao prije nego je ubio nastavnika Samuela Patyja.

"Nikada nećemo zaboraviti vaše okrutne postupke", poručila je skupina predsjedniku Macronu.

Predstavnici triju velikih džamija i muslimanskih federacija sastali su se u ponedjeljak u pariškoj džamiji i osudili "neopravdane pozive na bojkot francuskih proizvoda", terorizam i "sve one koji instrumentaliziraju islam u političke svrhe", u zajedničkoj deklaraciji.

"Postoje trenuci kada moramo biti solidarni s našom zemljom koja je tjednima na meti neopravdanih napada", napisali su potpisnici izjave i podsjetili da francuski zakon daje veliki prostor slobodi izražavanja.

Izjavu su potpisali predstavnici Velike džamije Pariza (GMP), Velike džamije Lyona, Velike džamije Saint-Denis de La Réuniona, Francuskog vijeća muslimana, Francuskog saveza afričkih islamskih udruga Antila i Komora i Koordinacije muslimanskih udruga Pariza.

Tagovi: Al Kaida, Emmanuel Macron, prorok Muhamed
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE