GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alarmantno upozorenje OESS-a: Prijeti li rat Bosni i Hercegovini?

Alarmantno upozorenje OESS-a: Prijeti li rat Bosni i Hercegovini?
UPOZORENJE DODIKU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2021 / 20:38
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Najviši dužnosnici OESS-a u nedjelju su upozorili vlasti Republike Srpske kako svojim koracima opasno ugrožavaju mir u BiH i cijeloj regiji dok je iz krugova grupacije Zelenih u Europskom parlamentu objavljeno kako je Unija u slučaju potrebe spremna vojno reagirati i odmah poslati u BiH šest tisuća vojnika.

Predsjedateljica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde i glavna tajnica te organizacije Helga Maria Schmid oglasile su se izjavom u kojoj su navele kako pokušaji RS da jednostranim odlukama preuzme ovlasti koje sada ima BiH kao država samo pojačavaju napetosti i ugrožavaju sve što je u BiH postignuto u proteklih 26 godina.

"Pozivamo političke lidere u RS da se suzdrže od negativnih političkih poteza usmjerenih ka podjelama. Osporavanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji", stoji u izjavi dužnosnica OESS-a.

Zbog krize u BiH u tu je zemlju tijekom vikenda stiglo izaslanstvo grupacije Zelenih/EFE u Europskom parlamentu čiji članovi razgovaraju s bosanskohercegovačkim parlamentarcima i drugim dužnosnicima kako bi poslali upozorenje da Europski parlament neće biti tek promatračem krize u BiH koja je eskalirala nakon što je parlament RS 10. prosinca usvojio zaključke kojima je povukao suglasnost tog entiteta na državne zakone o obrani, neizravnom oporezivanju te Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

"Imamo jamstva generala (iz EU) da oni mogu dovesti postrojbe jačine do šest tisuća vojnika u roku od 24 sata", kazao je za televiziju N1 europarlamentarac Thomas Waitz koji boravi u Sarajevu zajedno sa predsjedateljem izaslanstva Europskog parlamenta za suradnju s BiH i Kosovom Romeom Franzom.

Zastupnici iz RS u parlamentu BiH odbili su sudjelovati u razgovorima s Waitzom i Franzom uz obrazloženje kako grupacija Zeleni/EFE u Europskom parlamentu koju oni predstavljaju ima "neuravnotežena stajališta".

"Oni zanemaruju stavove dva konstitutivna naroda, ustav i opće prilike u zemlji a stajališta su im usklađena samo sa željama bošnjačke politike", kazala je Snježana Novaković Bursać koja je zastupnica u parlamentu BiH ispred Saveza nezavisnoh socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Tagovi: rat u Bosni i Hercegovini, Helga Maria Schmid, Republika Srpska, Milorad Dodik
PROČITAJ I OVO
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
RAT U UKRAJINI
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
KIJEV - Ruske snage pokrenule su iznenadni napad na sjevernu Ukrajinu, čineći prodore u najozbiljnijoj prekograničnoj kopnenoj ofanzivi u posljednje gotovo dvije godine.
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
PORUKE
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
ZAGREB - Josip Jurčević iz Domovinskog pokreta nije dao svoj potpis Andreju Plenkoviću za novog mandatara. Jurčević je i ranije najavio da neće dati podršku Plenkoviću, a iz DP-a su najavili da će Časni sud te stranke odlučiti o njegovu izbacivanju.
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
VLADA
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
ZAGREB - Zvonimir Frka Petešić, dosadašnji predstojnik Ureda predsjednika vlade, mogao bi preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova koju je dosad obavljao Gordan Grlić Radman.
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
POTEZI
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
ZAGREB - Saborska zastupnica Vesna Vučemilović isključena je iz Hrvatskih suverenista jer je dala potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za mandatara nove vlade, priopćili su iz stranke.
Plenković: Nina ostaje, sjajna je
PREMIJER
Plenković: Nina ostaje, sjajna je
BENKOVAC - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zajedno s ostalim kandidatkinjama i kandidatima na europskim izborima s liste HDZ-a bio je na Sajmu u Benkovcu. Tom prilikom dao je izjavu za medije, javlja N1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE