GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Albanija koristi dronove u kontroli karantene

Albanija koristi dronove u kontroli karantene
DRONOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2020 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
TIRANA - Albanija borbu protiv koronavirusa vodi visokom tehnologijom - dronovima koji upozoravaju stanovnike da drže razmak i dozvolama za boravak izvan kuće koje se dobivaju online.

Albanija je pod karantenom od 15. ožujka, a kako bi kontrolirala njezinu provedbu koristi dronove koji su ranije tražili polja kanabisa i automobile koji prebrzo voze.

„Tehnologija nam puno pomaže u identifikaciji osoba koje krše karantenu. Imamo odlične rezultate“, ističe 23-godišnja policajka Katerina Monguli koja upravlja jednim od 20 dronova u albanskoj prijestolnici.

Njezina letjelica je ranije tijekom dana putem zvučnika upozoravala ljude u redu ispred dućana da drže veći razmak, a jednom je pješaku naredila da pričeka policijsku patrolu kako bi provjerila njegov status.

Svi stanovnici, osim onih u posebnim kategorijama poput vozača kamiona, smiju dnevno izvan kuće provesti 90 minuta kako bi otišli u dućane, banke ili ljekarne, a za taj se vremenski okvir prijavljuju putem interneta. Vlasti potom prate poštuju li period koji su odabrali.

„To je veoma malo vremena no moramo imati na umu da je situacija teška i da svi trebamo pridonijeti“, govori 31-godišnji Taulant Nukaj, zaposlenik u marketingu koji već mjesec dana radi od kuće.

Koronavirus zasad nije teže pogodio Albaniju koja ima 518 potvrđenih slučajeva s 26 smrtnih ishoda, a samo mali dio populacije od 2,8 milijuna stanovnika ulovljeno je kako krši pravila.

Policija je suspendirala oko 1,8 tisuća vozačkih dozvola, a oko 7 tisuća ljudi je izrečena kazna koja iznosi oko 600 kuna, otkrio je glasnogovornik policije.

Dronovi teški 900 grama pomažu i u kontroli policijskog sata koji u Albaniji traje od 17:30 do 5 ujutro.

Tagovi: Albanija, dronovi, policijski sat, koronavirus u Albaniji, Edi Rama
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE