GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allerberger: Nošenje maski nema previše efekta

Allerberger: Nošenje maski nema previše efekta
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2020 / 08:35
Autor: Siniša Malus
BEČ - Jedan od vodećih austrijskih stručnjaka za koronavirus, infektolog Franz Allerberger iz Austrijske agencije za zdravlje i sigurnost namirnica (AGES) istaknuo je kako po njegovom mišljenju nošenje maski nije imalo puno efekta na stopu zaraze u Austriji.

Prema njegovim riječima, nošenje maski može imati efekta samo u zatvorenim prostorijama, nikako na otvorenom prostoru što je postao uvjet i u nekim zemljama Europske unije.

Allerberger je u intervju za ORF naglasio da smrtnost od koronavirusa iznosi 0,25 posto, to jest da na 400 zaraženih umre jedna osoba. U skladu s tom, niskom stopom smrtnosti te iskustvom od proljeća bolnički kapaciteti u Austriji još su uvijek daleko od iscrpljivanja. Allerberger na osnovu stope smrtnosti smatra i da su određene mjere donesene na proljeće bile pretjerane.

Allerberger naglašava da unatoč sličnoj smrtnosti kao kod obične gripe, koronavirus ipak ostavlja dugoročne posljedice na ljudski organizam.

“Iako posljedice nisu do kraja istražene, neosporno je da one postoje kod mnogih zaraženih, pa i kod onih s blažim razvojem bolesti.”, navodi Allerberger.

I neke druge europske zemlje ne preporučuju maske. Nedavno je Nizozemska odlučila kako neće preporučiti svojim građanima nošenje maski jer nema znanstvenih dokaza da štite od virusa. Šef nizozemskog Nacionalnog instituta za zdravlje upozorio je da bi nepravilno nošenje maski uz nepoštovanje mjera socijalne distance povećalo rizik od prenošenja virusa. Od ranije je poznato kako nijedna skandinavska država službeno nije preporučila svome stanovništvu nošenje maski, a kamoli uvela obavezu.

WHO i UNICEF očito misle drugačije. Počevši od dvanaeste godine, djeca bi trebala nositi maske svaki put kad ih nose i odrasli, primjerice u gužvama, kao alat borbe protiv covida-19, rekle su UN-ove zdravstvene i agencije za prava djece u uputama koje su pripremile vlastima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN-ov dječji fond (UNICEF) općenito nisu preporučivale da djeca između 6 i 11 godina nose maske, no to bi se trebalo uzeti u obzir u područjima s intenzivnom stopom prijenosa virusa i u posebnim prilikama poput škola.

Foto: Der Standard

Tagovi: Franz Allerberger, nošenje maski, Nizozemska, koronavirus u Austriji, maske
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE