GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav

Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2024 / 08:11
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.

Kako je jučer rekao američki ministar obrane Lloyd Austin, novi paket vojne pomoći vrijedan je šest milijardi dolara. Međutim, raketni sustav Patriot neće biti isporučen Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je ranije da im je hitno potreban "Patriot" kako bi odgovorili na ruske zračne prijetnje te da s "Patriotom" mogu i trebaju odmah spašavati živote. No ministar Austin ne smatra da “Patriot” može biti “srebrni metak”, odn. oružje koje može napraviti prekretnicu u obrani od ruske agresije.

"Njima (Ukrajincima) ne treba samo 'Patriot'. Oni trebaju i druge vrste sustava i presretače. Upozorio bih sve nas da od 'Patriota' ne pravimo srebrni metak", rekao je Austin.

Uvjeren je da će Kijevu uskoro biti na raspolaganju više raketnih sustava. Napomenuo je da su u tijeku razgovori s europskim zemljama kako bi se Ukrajini dale dodatne mogućnosti.

Naime, Njemačka je obećala isporuku sustava "Patriot" te je ranije ovog mjeseca pozvala ostale europske zemlje da što prije postignu dogovor o ovom pitanju. S druge strane, Grčka ne želi isporučiti spomenuto oružje, tvrdeći da je ključno za obranu njezina zračnog prostora. Nadalje, Španjolska će isporučiti i projektile, ali ne cijeli sustav Patriot, prenosi BBC.

Tagovi: patriot, pentagon, ukrajina
PROČITAJ I OVO
Xi sletio u Beograd,  RTS prekinuo prijenos Eurovizije
SRBIJA-KINA
Xi sletio u Beograd, RTS prekinuo prijenos Eurovizije
BEOGRAD - Kineski šef države Xi Jinping započeo je u utorak navečer u dvodnevni posjet Srbiji, drugi u posljednjih osam godina, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
NESLUŽBENO
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
ZAGREB - Budući da su SDSS-ovi zastupnici DP-u nepoželjni, ostali manjinci su zaključili kako ne bi bilo dobro da potpise da svih pet.
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
OPTIMIZAM
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
ZAGREB - Po završetku sastanka Mario Radić je rekao da se pregovori nastavljaju sutra.
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
STAVOVI
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
ZAGREB - Glasnogovornik tehničke Vlade Marko Milić komentirao je kako prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ODLUKE
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ZAGREB - Nacionalne manjine rekle su da će dati potporu premijeru Plenkoviću, ali potpise za mandatara neće dati SDSS-ovci, rekao je Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, nakon sastanka manjinaca s Plenkovićem u Banskim dvorima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE