GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci: Kaznite sve koji slave dan Republike Srpske

Amerikanci: Kaznite sve koji slave dan Republike Srpske
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2024 / 12:54
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - SAD očekuju istragu i kažnjavanje svih onih koji krše zakone BiH pa tako i presude Ustavnog suda BiH kojima je obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske proglašeno neustavnim, objavilo je u utorak američko veleposlanstvo u Sarajevu dok traje dvodnevna proslava spornog praznika.

"Ustavni sud BiH je višestrukim presudama jasno istaknuo kako je proslava dana RS 9. siječnja neustavna. Nije u pitanju obilježavanje praznika, već odluka da se to učini 9. siječnja. Povezivanje obilježavanja s pravoslavnim vjerskim praznikom krši nekoliko odredbi Ustava BiH koje zabranjuju diskriminaciju. Ovo je pitanje zakona, a ne mišljenja", navodi veleposlanstvo u reakciji na društvenoj mreži X.

Vlasti RS predvođene Miloradom Dodikom u ponedjeljak su svečanom akademijom u Banjoj Luci započeli dvodnevno obilježavanje 9. siječnja, prkoseći tako pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je još 2015. zaključio kako je proslava na taj datum diskriminirajuća za Hrvate i Bošnjake koji žive u RS.

Američko veleposlanstvo podsjetilo je kako je poštivanje odluka tijela vlasti na razini BiH pa tako i Ustavnog suda obveza oba entiteta koja proistječe iz Daytonskog sporazuma.

Pravosudnim tijelima u BiH uputilo je poziv da djeluju temeljem odredbi Kaznenog zakona koji nepoštovanje presuda Ustavnog suda definira kao kazneno djelo, za što je propisana zatvorska kazna, a upozorilo je kako će SAD reagirati kada procijene da je to potrebno.

"Sjedinjene Države su djelovale kako bi se pozabavile ovakvim antidejtonskim akcijama u prošlosti i neće oklijevati to ponovo učiniti", stoji u izjavi objavljenoj dan nakon što su američki borbeni zrakoplovi F-16 nad zračnim prostorom BiH izvodili vojnu vježbu i nadlijetali Banju Luku dok je tamo trajala Dodikova akademija.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u prosincu je također pozvao Tužiteljstvo BiH da reagira i procesuira sve dužnosnike koji pokažu da ne poštuju presude Ustavnog suda.

Obilježavanju 9. siječnja ove su se godine odazvali svi dužnosnici iz reda bosanskih Srba u tijelima vlasti i BiH, a na banjolučku su akademiju došla i tri generala oružanih snaga BiH, uključujući tu i novoimenovanog zapovjednika glavnog stožera Gojka Kneževića. Ministar obrane Zukan Helez već je najavio kako će protiv njih biti pokrenut stegovni postupak.

No iz inozemstva Dodiku su na proslavu došli su tek rijetki gosti pa je tako stiglo tek izaslanstvo iz Srbije predvođeno predsjednikom parlamenta Vladimirom Orlićem.

U Banju Luku je stigao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, koji je u utorak tamo predvodio svečanu liturgiju, a u propovijedi je vjernicima čestitao dan RS.


Obilježavanje 9. siječnja vlasti RS završit će u večernjim satima paradom banjolučkim ulicama u kojoj će sudjelovati 900 pripadnika entitetske policije.

Tagovi: DAN RS, RS, DODIK, murphy
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE