GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci ne vjeruju da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje

Amerikanci ne vjeruju da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2022 / 20:33
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sjedinjene Države ne vjeruju da postoji prijetnja da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje unatoč nedavnoj eskalaciji moskovske retorike, rekao je u petak visoki američki vojni dužnosnik.

"Nastavljamo svakodnevno pratiti njihove nuklearne sposobnosti najbolje što možemo i ne procjenjujemo da postoji prijetnja od uporabe nuklearnog oružja i da postoji prijetnja teritoriju NATO-a", rekao je novinarima dužnosnik, pod uvjetom anonimnosti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da zapad ne bi trebao podcjenjivati povećane rizike od nuklearnog sukoba zbog Ukrajine.

Rusija je ranije ovog mjeseca objavila da planira do jeseni rasporediti svoje nedavno testirane interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na Sjedinjene Države.

Strah zapada zbog opasnosti od nuklearnog rata porastao je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. veljače i u svom se govoru osvrnuo na ruske nuklearne snage te upozorio da će svaki pokušaj da se Rusiji stane na put "voditi do posljedica na koje niste naišli nikada u svojoj povijesti".

Britanski premijer Boris Johnson rekao je ovaj tjedan da ne očekuje da će daljnji ruski vojni neuspjesi potaknuti Putina da koristi taktičko nuklearno oružje, rekavši da čelnik Rusije ima prostora za manevriranje i okončanje sukoba.

Direktor CIA-e William Burns rekao je ranije u travnju da se prijetnja o ruskom potencijalnom korištenju taktičkog ili nuklearnog oružja niskog učinka ne smije olako shvaćati, ali i da CIA nije zamijetila puno praktičnih dokaza koji bi povećali tu zabrinutost.

U ruskoj invaziji na Ukrajinu tisuće je mrtvih ili ozlijeđenih, gradovi su pretvoreni u ruševine, a više od pet milijuna ljudi bilo je prisiljeno pobjeći u inozemstvo.

Moskva svoju akciju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju svog susjeda.

Tagovi: nuklearno oružje, Hladni rat, Sergej Lavrov, William Burns, Vladimir Putin
PROČITAJ I OVO
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE