GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amfilohije: Istorija mi daje pravo da Đukanovića nazivam izdajnikom

Amfilohije: Istorija mi daje pravo da Đukanovića nazivam izdajnikom
OŠTRO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 08:41
Autor: SEEbiz / Večernje novosti
PODGORICA - Narod Crne Gore je vaskrsnuo, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i prenio stav Episkopskog savjeta.

On je poručio da je stav Episkopskog savjeta, sveštenstva, vernika i građana koji učestvuju u litijama u toj zemlji da se ide do konačne, "Hristove pobjede".

Amfilohije upozorava da "režim pokazuje toliku tvrdoglavost i agresivnost" da ima utisak da ne bi prezao ni od primene nasilja i ocenjuje da je "sve što režim radi zasnovano na lažima",

"Nema povlačenja, niti zaustavljanja. Naš narod - od djeteta do starca - vratio se sebi, a ta energija je nezaustavljiva", rekao je Amfilohije u intervjuu za "Novosti" povodom protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Podsećajući da je Crna Gora u svojoj istoriji nekoliko puta iskusila bratoubilaštvo, navodi da je zabrinut što korene toga prepoznaje u postupcima aktuelne crnogorske vlasti.

"Litije su mirne, a narod u njima ispoljava izuzetnu ljubav, toleranciju i pomirenje. Opasnost od sukoba vidim u najavljenom povlačenju policije, mogućim provokacijama, incidentima... Režim pokazuje toliku tvrdoglavnost i agresivnost, da imam utisak da ne bi prezao ni od primene nasilja. Učinićemo sve da se to izbegne", napominje on.

Dodaje i da je "sve što režim radi zasnovano na lažima".

"Poništili su odluke Podgoričke skupštine, iako je ogromna većina ondašnjih Crnogoraca bila za prisajedinjenje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Oni to danas tumače kao nestanak Crne Gore, iako zaboravljaju da je tada i Srbija nestala, odnosno izgubila svoje ime, a ne samo Crna Gora", ukazuje Amfilohije.

Ističe i da je ideja o ujedinjenju sveukupnog Srpstva i obnovi Pećke patrijaršije ideja kralja Nikole, dok je Podgorička skupština bila svojevrsni izraz ovih stremljenja.

"Bez obzira na to, oni danas izmišljaju istoriju i menjaju volju kralja Nikole. Istorija mi daje za pravo i da Mila Đukanovića nazivam izdajnikom Crne Gore, jer je Metohiju, sa kojom postoji organska veza, predao razbojniku Hašimu Tačiju, koji je sramota izuzetno patrijarhalnog i čestitog albanskog naroda", poručuje Amfilohije.

Upitan da li će najavljeni dijalog između SPC i države pomoći u smirivanju situacije i otklanjanju manjkavosti zakona, Amfilohije kaže da je dobio pismo premijera Duška Markovića kojim poziva na dijalog, ali o sprovođenju Zakona, što je, napominje, za crkvu neprihvatljivo.

"Sadašnja vlast jeste za dijalog, ali tako da mi budemo izršioci njihove zamisli o obnovi identiteta Crne Gore. Zaparavo, Mitropoliju vide kao nekakvu njihovu sektu, koja bi se uklopila u novocrnogorski identitet", kaže Amfilohije.

Na pitanje da li vlast ima dobru volju da reši krizu i pronađe rješenje, on ocenjuje da se ne bi reklo, sudeći po njihovim javnim reakcijama.

"Imam utisak da je premijer Marković nešto otvoreniji i da više naginje dogovoru, dok predsjednik Đukanović otvoreno demonstrira nedostatak bilo kakve volje da se postigne kompromis. Išao je dotle da naše litije karakteriše 'ludačkim pokretom'. Njega prate i saradnici koji Podgoricu porede sa Teheranom, a nas optužuju da Crnu Goru pretvaramo u pravoslavnu džamahiriju. Eto kakvoj dobroj volji možemo da se nadamo", zaključuje on.

Tagovi: Amfilohije Radović, Milo Đukanović, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva, Duško Marković
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE