GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ana Lalić dobitnica Nagrade za slobodu govora DW

Ana Lalić dobitnica Nagrade za slobodu govora DW
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 13:55
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs, jedna je od lauerata Nagrade za slobodu govora koju dodeljuje DW. I ostali dobitnici nagrađeni su za izveštavanje tokom pandemije koje su vlasti raznih zemalja pokušale da spreče.

Vreme pandemije i vanrednog stanja je često loše vreme za slobodu govora. Zato je DW ove godine kao laureate tradicionalne Nagrade za slobodu govora (Freedom of Speech Award) odabrao 17 novinarki i novinara sa četiri kontinenta koji su, suočeni sa represijom, izveštavali u javnom interesu.

"Svaki građanin ima pravo na činjenicama potkrepljene informacije. Svaka forma cenzure može da košta života. Pokušaji da se kriminalizuje izveštavanje o aktuelnoj situaciji jasno povređuje slobodu mišljenja“, rekao je generalni direktor DW Peter Limburg, obrazlažući nagradu.

Među laureatima je i Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs, koja je početkom aprila provela noć u pritvoru osumnjičena za "uznemiravanje javnosti i širenje panike", jer je izveštavala o očajnim uslovima u Kliničko-bolničkom centru Vojvodine. Pre nekoliko dana je Tužilaštvo konačno obustavilo postupak zbog nedostatka dokaza.

U petak (1. maj) je Lalić je zatekla svoj automobil sa gumom koja je probušena oštrim metalnim predmetom. Policija je obavila uviđaj.

"Ne želim da se osećam uplašeno, da me uvuku u paranoju i da se okrećem po ulici. Sada nažalost imam obezbeđenje koje mi je dodelila moja kompanija. Jesam u nekoj vrsti grča", kaže Ana Lalić za DW.

"Uglavnom mi ljudi na ulici daju podršku, ali uvek mi poneko kaže da sam izdajica i već šta mi sve treba raditi. Neprijatno je. Ali neću prestati da radim svoj posao na način na koji ga radim, naprotiv, odlučnija sam".

Ona veruje da konstantna kampanja kojoj je izložena i poslednji incident sa automobilom više pokazuju paniku vlasti i koliko joj smeta istina. O nagradi koju joj je dodelio DW kaže:

"Verujem da sam i iz pritvora bila oslobođena isključivo zbog kolegijalnosti i solidarnosti, ne samo u Srbiji već u celoj Evropi. Takva podrška je svojevrstan štit. Daje mi uverenje da ovaj posao ima smisla, da istina na kraju mora da izbije na videlo koliko god je pritvarali".

"Nadam se da je vlast naučila lekciju, da nijedan novinar više neće biti uhapšen u Srbiji samo zato što radi svoj posao jer smo im pokazali da to nećemo dozvoliti", dodala je Ana Lalić.

Na meti hapšenja i pretnji su tokom pandemije bili i ostali dobitnici nagrade DW: Blaž Zgaga (Slovenija), Sergej Sažuk (Belorusija), Jelena Mišina (Rusija), Darvinson Rohas (Venecuela), Mohamad Mosed (Iran), Betifik Ngumbvanda (Zimbabve), David Musisi Karjankolo (Uganda), Nurčan Bajsal i Ismet Džigit (Turska), Fares Sajedž (Jordan), Sidhart Varadarahan (Indija), Sovan Riti (Kambodža), Marija Viktorija Beltran (Filipini), Čen Kiši, Li Žehua i Fang Bin (Kina).

"Ističemo sve naše koleginice i kolege koji u ovim teškim vremenima nasilno bivaju sprečeni da rade svoj posao", naglasio je Peter Limburg, direktor DW. "DW zahteva da svi novinari širom sveta, koji su uhapšeni zbog izveštavanja o korona-krizi, budu odmah pušteni na slobodu".

Freedom of Speech Award se dodeljuje do 2015. inicijativama ili osobama koje se na izuzetan način zalažu za ljudska prava i slobodu mišljenja. Neki od dosadašnjih laureata su saudijski bloger Raif Badavi, Asocijacija izveštača iz Bele kuće i meksička novinarka i autorka Anabel Hernandez.

Dodela nagrada je obično bila vrhunac velikog Global Media Foruma koji se održava u Bonu. Međutim, zbog pandemije konferencija će se ove godine održati virtuelno.

Tagovi: Ana Lalić, Freedom of Speech Award, Nagrada za slobodu govora DW, Nova.rs, Deutsche Welle
PROČITAJ I OVO
Tuča veličine lješnjaka pogodila Hrvatsko zagorje
NEVRIJEME
Tuča veličine lješnjaka pogodila Hrvatsko zagorje
ZABOK - Nakon što je tuča u dva navrata početkom ljeta pogodila području Krapinsko-zagorske županije, slično se dogodilo i u utorak popodne, ali puno manjim intenzitetom i prema prvim informacijama, bez većih šteta.
Albanci branitelji kod Milanovića: Status Albanske dragovoljačke brigade nereguliran
SRAMOTNO
Albanci branitelji kod Milanovića: Status Albanske dragovoljačke brigade nereguliran
ZAGREB - Iako su se borili za Hrvatsku, status Albanske dragovoljačke brigade i njenih pripadnika do danas nije reguliran, upozorili su predstavnici Udruge Albanaca branitelja u Domovinskom ratu u utorak na sastanku s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.
Medvedev: Moskva ima pravo koristiti nuklearno naoružanje, to nije blef
PORUKE
Medvedev: Moskva ima pravo koristiti nuklearno naoružanje, to nije blef
MOSKVA - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u utorak je rekao da Moskva ima pravo braniti se nuklearnim oružjem te da to „svakako nije blef”.
Vić otkrio kazne za neodvajanje otpada u Zagrebu
NOVI MODEL
Vić otkrio kazne za neodvajanje otpada u Zagrebu
ZAGREB - Rekao je kako su standardizirani boksovi za spremnike namijenjeni javnim površinama. On nije potreban ako su spremnici u haustoru zgrade ili dvorištu.
Rusi masovno bježe u Gruziju
BIJEG OD MOBILIZACIJE
Rusi masovno bježe u Gruziju
KAZBEGI - Nikita je do Gruzije putovao dva dana i jedan je od tisuća Rusa koji je želio izbjeći mobilizaciju u rat u Ukrajini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE