GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Milanović dosljedan u obezvređivanju institucije predsjednika

Analitičari: Milanović dosljedan u obezvređivanju institucije predsjednika
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 08:31
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora svojom nazočnošću u srijedu neće uveličati predsjednik Republike Zoran Milanović.

Zbog epidemiološke situacije ionako netipična prva sjednica najvšeg zakonodavnog tijela u Hrvatskoj – uz predsjednika Republike pozvani su samo predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, koji je ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, te predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović – prvi puta u hrvatskoj povijesti proći će bez predsjednika države.

S Pantovčaka je stigla samo štura rečenica: “Donošenjem Odluke o sazivanju prve sjednice Hrvatskoga sabora, predsjednik Republike ispunio je svoju Ustavom predviđenu ulogu”.

Za političku analitičarku Ankicu Mamić to je još jedan u nizu poteza predsjednika Milanovića kojima je uspio iznenaditi javnost.

"Predsjednik s karakterom i dalje pokazuje svoj karakter. Imali smo inauguraciju i izvođenje himne koji su bili različiti od svih prethodnih. I davanje mandataru da složi Vladu bilo je drugačije nego ijednom dosad. Očito, Zoran Milanović je odlučio biti drugačiji predsjednik od prethodnika. Kao da želi uvesti neku novu, svoju eru. Originalnost ima šarma, ali i tradicija ima svoje vrijednosti. Ignoriranje tradicije u potpunosti ne čini dobro ni predsjedniku, a ni društvu. Hrvatska je država već tridesetak godina i bilo bi dobro da se neke tradicije poštuje. Mi smo parlamentarna demokracija i bilo bi mu mjesto na konstituirajućoj sjednici. Nedolazak je nedostatak poštovanja prema jednoj od institucija RH, a i predsjednik Republike sam je po sebi institucija. Ali, čini se da je predsjednik Milanović odlučio iskazati svoj karakter i raditi samo ono što on smatra potrebnim i prikladnim", zaključuje Mamić za Večernji list.

Analitičar Božo Skoko također ne nalazi dobre strane u Milanovićevoj odluci.

"Koliko god predsjednik Milanović pokušavao proteklih mjeseci ostaviti dojam da ne želi izlaziti iz svojih ovlasti i ne miješati se u druge sfere vlasti ili im davati bilo kakav alibi, bojim se da ovakva i slične odluke mogu pridonijeti dojmu da ne obavlja savjesno i odgovorno svoju predsjedničku dužnost i da mu rad nije jača strana. Predsjednik države mora biti vidljiv i mora poštovati najveću zakonodavnu instituciju u zemlji, a to je Hrvatski sabor", poručuje Skoko.

Za analitičara Matu Mijića ovaj potez nije iznenađenje.

"Milanovićeva odluka u skladu je s njegovim ponašanjem i porukama otkad je izabran za predsjednika Republike. Mora se priznati, vrlo je dosljedan u obezvređivanju institucije predsjednika Republike Hrvatske. Osim strogo definiranih ustavnih ovlasti, odgovorni državnik prihvatio bi svoju ulogu u određenim ustaljenim praksama i dobrim običajima jer su i oni važan dio demokracije. U maniri pubertetskog buntovnika bez razloga, Milanović ulazi u dubiozne sukobe koji ni jednom njegovu prethodniku nisu pali na pamet, a nije da nismo imali različite profile na Pantovčaku. Dok su oni pokušavali pokazati da čine više od onoga što su objektivno mogli, Milanović šalje jasnu poruku da s jedne od najviših funkcija u državi ne misli učiniti ništa više od onoga što po Ustavu mora", smatra Mijić.

Nakon prilično nejasnih poruka o tome kako neće glasovati na parlamentarnim izborima, pa glasovanja daleko od očiju javnosti, Milanović izbjegavanjem konstituirajuće sjednice Sabora nastavlja vući nekonvencionalne poteze, ocjena je analitičara Damira Juge.

"Poprilično je čudna poruka kada osoba koja saziva konstituirajuću sjednicu Sabora na nju ne dođe. Drugačija inauguracija, glasanje daleko od očiju javnosti na parlamentarnim izborima i sada ova odluka pokazuju drugačiji pristup protokolu koji će vjerojatno izazvati negativne reakcije. Milanović očito želi postavljati presedane na predsjedničkoj funkciji", kaže Jugo.

Bivši predsjednik Ivo Josipović volio bi, kaže, da se Milanović predomisli.

"Točno je da je svoju ustavnu obavezu ispunio sazivanjem sjednice, ali funkcija predsjednika više je od formalno propisanih zadaća. Predsjednik kao nadstranačka osoba sa specifičnom ustavnom pozicijom simbolizira nacionalno jedinstvo. Njegova nazočnost nosi i poruku poštovanja i želje za uspješnim radom novom Saboru i budućoj Vladi. Konstituirajuća sjednica društveni je ritual koji služi jačanju legitimiteta državnih institucija", kaže Josipović.

Tagovi: Zoran Milanović, Božo Skoko, Ankica Mamić, Mate Mijić, konstituirajuća sjednica Sabora
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE