GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arktička oluja zaustavila život u dijelovima SAD-a

Arktička oluja zaustavila život u dijelovima SAD-a
NEVRIJEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2022 / 18:28
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Više od 1,7 milijuna domova i poslovnih prostora diljem Sjedinjenih Američkih Država bilo je bez struje na badnje jutro, zahvaljujući arktičkoj oluji koja je rušila dalekovode razornim vjetrovima. jakim snijegom i opasno niskim temperaturama – uvjetima koji su usmrtili najmanje 15 ljudi, javlja CNN.

Za mnoge Amerikance bit će ovo najhladniji Božić u životu. Ekstremna zimska oluja zahvatila je velike dijelove zemlje. U državi New York proglašeno je izvanredno stanje.

Tako brutalna hladnoća u dijelovima SAD-a nije zabilježena desetljećima. Američke vlasti su već danima upozoravale na dolazak zimske oluje Elliott. Sada je 48 država pogođeno ledenim vjetrovima, drastičnim padom temperature ili velikim snježnim padalinama. U Washingtonu je, na primjer, temperatura pala s osam na -13 stupnjeva Celzijevih, piše Deutsche Welle.

Posebno je loše u regiji Velikih jezera na granici SAD-a i Kanade. Tamo se oluja razvila u meteorološki fenomen poznat kao „bombaška ciklona" - kod kojeg se, zbog ekstremnog pada zračnog pritiska u roku od 24 sata, povećava jačina oluje. Gradovi poput Clevelanda, Detroita i Chicaga zatrpani su debelim snježnim pokrivačem. U Buffalu, u saveznoj državi New York, predviđa se visina snježnih padalina do čak 120 centimetara.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul proglasila je izvanredno stanje: „Ovog vikenda imamo led, poplave, snijeg, niske temperature i sve nepogode koje nam majka priroda može prirediti. Zaleđene ceste se neće tako brzo odlediti. Vjetrovi će biti izuzetno ledeni. Zato je ovo što se događa po život opasna situacija", kazala je.

Unatoč ranije uvedenoj zabrani vožnje, stotine vozača nalaze se zaglavljeni u snijegu, rekao je Byron Brown, gradonačelnik Buffala, u večernjim satima za CNN. Zbog takozvanog "whiteouta" kada je vidljivost na snijegu jednaka nuli, spasilačke ekipe se često ne mogu probiti do zaglavljenih vozača. Vlasti Buffala pozivaju ljude da ne napuštaju svoje domove ako ne moraju.

I na aerodromima u nevremenom pogođenim dijelovima zemlje vlada kaos. Otkazano je više od 5000 letova - otprilike svaki peti planirani let, a na više od 9000 letova zabilježena su kašnjenja. Deseci tisuća putnika su ostali nasukani u aerodromskim zgradama, javlja DW.

Tagovi: arktička oluja u SAD-u, Buffalo
PROČITAJ I OVO
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE