GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australija suspendirala ugovor o izručenju s Hong Kongom, ponudila utočište

Australija suspendirala ugovor o izručenju s Hong Kongom, ponudila utočište
SUSPENZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 08:24
Autor: SEEbiz / H
CANBERRA - Australija je suspendirala ugovor o izručenju s Hong Kongom zbog "zabrinutosti" koju je izazvalo kinesko nametanje novog zakona o sigurnosti u tom gradu, objavio je u četvrtak australski premijer Scott Morrison.

"Uvođenje zakona o nacionalnoj sigurnosti predstavlja temeljitu promjenu okolnosti vezano uz poštivanje našeg ugovor o izručenju s Hong Kongom", kazao je Morrison novinarima u Canberri.

Po njegovim riječima, novi kineski zakon "potkopava koncept 'jedna zemlja, dva sustava' kao i osnovni zakon Hong Konga te njegov zajamčeni stupanj autonomije", koji mu je određen nakon britanske predaje otoka Kini.

Novi zakon što ga je nametnuo Peking stupio je na snagu prošloga tjedna, a njime je zaprijećena kazna doživotnog zatvora za pokušaje otcjepljenja, subverzije, terorizma i udruživanja sa stranim čimbenicima.

Morrison je kazao da je Australija formalno izvijestila Hong Kong i kineske vlasti o odluci da suspendira ugovor o izručenju.
Prošlog je tjedna kanadski premijer Justin Trudeau također izvijestio da njegova zemlja suspendira ugovor o izručenju s Hong Kongom te da prestaje tamo izvoziti osjetljive vojne komponente pa je njegova zemlja postala prva koja je dovela u pitanje postojeći pravni okvir o izručenju.

Australski premijer najavio je istodobno kako će građanima Hong Konga koji strahuju da bi se mogli doći na udaru novog zakona ponuditi vize i otvaranje mogućnosti trajnog naseljavanja u Australiji. Na pet godina biti će produžene vize svim Honkonžanima koji su u Australiji zbog usavršavanja ili sticanja naobrazbe, a to će se odnositi i na sadašnje i buduće studente.
Trenutno u Australiji živi oko 10.000 Hongkonžana, naveo je Morrison.
Australija je također objavila upozorenje vezano uz putovanja ističući da se novi zakon "može široko tumačiti" i da netko na temelju njega "može biti deportiran i suočiti se s mogućnošću izručenja kontinentalnoj Kini zbog sudskog progona".
"Možete biti izloženi riziku zatočenja na temelju široko postavljenog tumačenja ugrožavanja nacionalne sigurnosti", navodi se u novim napucima za putovanja.
Do najnovijeg poteza australske vlade dolazi u trenutku kada su odnosi Canberre i njezinog najvažnijeg gospodarskog partnera, Kine, vrlo zategnuti.
Australija je optužila KInu za poduzimanje kibernetičkih napada, posebno nakon što je Australija pozvala na neovisnu istragu o nastanku pandemije koronavirusa i postupanju u koronakrizi.
U međuvremenu je KIna optužila Australiju da se upustila u špijunažu i upozorila svoje studente i turiste da ne posjećuju tu zemlju zbog rasizma.
Kina je također uvela neke trgovinske sankcije na australsku robu i u lipnju osudila jednog australskog državljanina na smrt zbog krijumčarenja droge.

Tagovi: Australija, Hong Kong
PROČITAJ I OVO
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
IN MEMORIAM
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
BEOGRAD - U Beogradu je u 78. godini preminuo Mile Ćulibrk, koji je, među ostalim, godinama vodio poznatu ljubljansku gostionicu Čad. Nakon brisanja morao je napustiti Sloveniju i novi dom pronaći u Beogradu.
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
OCJENE
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE