GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australska vlada: Socijalno distanciranje pomoglo u sprječavanju širenja zaraze

Australska vlada: Socijalno distanciranje pomoglo u sprječavanju širenja zaraze
SUZBIJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2020 / 08:49
Autor: SEEbiz / H
CANBERRA - Stopa širenja novog koronavirusa u Australiji prepolovljena je zadnjih dana, rekao je premijer Scott Morrison u nedjelju, najavivši dodatnih više od milijarde australskih dolara za povećanje telemedicinske njege i drugih zdravstvenih usluga.

Dnevno povećanje proteklih dana je oko 13 do 15 %, što je smanjenje od 25 do 30 % od prije tjedan dana te svjedoči da mjere socijalnog distanciranja djeluju, istaknuo je Morrison.

"Još uvijek je jaka stopa povećanja, nema sumnje", rekao je u televizijskom obraćanju.

U Australiji u nedjelju je bilo 3809 potvrđenih slučajeva, 431 više nego dan prije, sa 16 smrtnih ishoda, prema podacima ministarstva zdravstva.

U Novom Zelandu prvi je smrtni slučaj od koronavirusa bio u nedjelju, a potvrđeno je da je broj zaraženih porastao na 514.

Dvije trećine slučajeva u Australiji posljedica su kontakta s ljudima koji su se vratili iz inozemstva, rekli su vladini dužnosnici.

Vlasti su zabrinute zbog nedavna povećanja slučajeva lokalnog prijenosa, posebno u New South Walesu (NSW) i Victoriji, gdje živi više od pola australskih stanovnika, kojih je u zemlji 25,5 milijuna.

Australija je uvela niz mjera u borbi protiv širenja covida-19, no državne i savezne vlade šalju neujednačene poruke o socijalnom distanciranju i ostalim mjerama, što stvara konfuziju.

Morrison je u nedjelju rekao da svih šest australskih država i dva teritorija rade na suzbijanju zaraze, no zbog porasta broja slučajeva u pojedinim državama one će možda morati uvesti dodatne mjere "prije od ostalih".

Australski mediji objavili su u nedjelju da su mnogi kažnjeni zbog kršenja karantene pošto je zemlja prošli tjedan ad hoc uvela kazne, čak i zatvorske, za pojedince i tvrtke koje se ne pridržavaju pravila.

Gospodarske mjere

Morrison je također rekao da će se potrošiti dodatni novac na mogućnosti telemedicinske njege, potporu suzbijanja nasilja u zemlji te usluga u području mentalne skrbi kako bi se pomoglo "najranjivijim" skupinama stanovništva.

To su dodatne mjere uz već najavljene, koje iznose oko 10% godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Australije, kako bi se pomoglo gospodarstvu da riješi zastoj uzrokovan pandemijom, koja je počela u Kini a proširila se na više od 200 zemalja.

Recesija u Australiji prva je u zemlji u gotovo tri desetljeća. Morrison je rekao da će dodatne mjere financijske pomoći vlada razmotriti u nedjelju tijekom dana.

"To je dio hibernacijske strategije kako bi se osiguralo da ljudi ostanu povezani sa svojim tvrtkama i svojim poslovima, no s druge strane, Australija može iz toga izići snažnija", rekao je.

Tagovi: Austrlija, koronavirus, Scott Morrison, socijalna distanca, australska ekonomija, recesija
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE