GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrijanci ogorčeni, ipak ne mogu ući u Sloveniju

Austrijanci ogorčeni, ipak ne mogu ući u Sloveniju
GRANICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2020 / 14:09
Autor: SEEbiz / H

LJUBLJANA - Premda je Slovenija za petak najavila otvaranje granice s Austrijom i mogućnost slobodnog ulaska austrijskih državljana bez prijašnjih ograničenja zbog covida-19, austrijski su državljani ipak u petak ujutro vraćani s granice.

Rekao je to na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade Jelko Kacin, navodeći kako pretpostavlja da se radi o "šumu u komunikaciji".

Kacin je kazao da je slovenska granična policija na graničnom prijelazu na mostu u Gornjoj Radgoni vraćala natrag Austrijance koji su namjeravali ući u Sloveniju, što mu je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Kacin je kazao kako će nejasnoće biti riješene u roku od nekoliko sati, te će Austrijanci u Sloveniju moći slobodno i bez ograničenja ulaziti od ponoći s petka na subotu, Ispričao se onima koji su vraćeni s granice.

Glasnogovornik vlade je također potvrdio da slovenska i hrvatska policija razgovaraju o otvaranju granice za "jednodnevne" izlete kupača na hrvatske plaže

Što se tiče mogućeg otvaranja granice prema Italiji za talijanske putnike, Kacin je kazao da će više o tome biti poznato nakon subotnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Anžeta Logara i Luigija Di Maia koji se sastaju u Ljubljani.

To će, kako je pojasnio, biti ovisno o procjeni epidemiološkog stanja vezanog uz covid-19 u Italiji i njenim pokrajinama jer 4 talijanske regije još uvijek imaju "preveliki broj zaraza".

Glasnogovornik slovenske vlade dodao je da će otvaranje granica na razini Europske unije, pri čemu se kao okvirni datum spominje 15. lipnja, ovisiti i o broju zaraza te opasnosti od mogućeg drugog vala epidemije.

Upozorio je i na veliki porast infekcija u Sjevernoj Makedoniji, gdje broj novozaraženih prelazi stotinu dnevno.

Upravo zbog različitosti epidemioloških slika u različitim državama, slovenska vlada se odlučila za postupno otvaranje granica za državljane zemalja s boljom epidemiološkom slikom, pri čemu je do sada bilateralne dogovore postigla s Hrvatskom, Mađarskom i Austrijom, upozorio je Kacin.

Tagovi: austrijski turisti, Austrijanci, slovenski turisti, Jelko Kacin, Aleš Hojs
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE