GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrijska vlada: Razgovori oko ulaska Hrvatske u Schengen bit će teški

Austrijska vlada: Razgovori oko ulaska Hrvatske u Schengen bit će teški
SCHENGEN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2022 / 20:55
Autor: SEEbiz
BEČ - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je subotu, nakon što je njegov austrijski kolega poručio da nije vrijeme za proširenje Schengena, kako se ništa nije promijenilo u odnosu Austrije prema RH koju Beč ne smatra problemom, već je tom izjavom htio staviti u fokus temu velikog porasta ilegalnih migracija.

"Ništa se specijalno ne događa", kazao je Božinović novinarima.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner kazao je u petak za radio ORF kako „nije prikladno glasati o proširenju kad sustav vanjskih granica ne funkcionira“, referirajući se na veliki porast broja ilegalnih migranata u Austriji. Karner je rekao da je Austrija zabilježila ulazak 100 tisuća migranata od kojih 75 tisuća nije prethodno registrirano.

"Bio sam u kontaktu s njim danas i jučer. Činjenica je da je Austrija od samog početka našeg procesa pristupa Schengenu podržavala naše članstvo u Schengenu i tu se ništa nije promijenilo“, kazao je Božinović, dodavši da je Austrija među državama koje će imati najviše koristi od ulaska Hrvatske u šengenski prostor.

U telefonskom razgovoru za RTL iz austrijskog ministarstva su poručili da će razgovori koji Austriju i Hrvatsku čekaju sljedeći tjedan, biti teški. Najveći problem su im, kažu, migranti. Ove godine stiglo ih je 100 tisuća, a njih 75 tisuća nije bilo registrirano niti u jednoj zemlji Europske unije.

"Povećanje pokvarenog sustava neće ga učiniti boljim. Zbog sigurnosnih razloga Ministarstvo unutarnjih poslova protivi se ukidanju graničnih kontrola u ovom trenutku", stav je Ministarstva unutarnjih poslova Austrije.

Tagovi: Schengen, Europska unija, Davor Božinović, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE