GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bačić: Nije dovedena u pitanje saborska većina i stabilnost koalicije

Bačić: Nije dovedena u pitanje saborska većina i stabilnost koalicije
VEĆINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 16:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Branko Bačić ocijenio je nakon izglasavnja povjerenja ministru Berošu kako suzdržani stav zastupnice Reformista Natalije Martinčević nije doveu pitanje saborsu većinu i njezinu stabilnost.

Mi smo prilikom konstituiranja vladajuće većine u Hrvatskom saboru tada jasno rekli svim koalicijskim partnerima da odnos na lokalnoj razini neće ni na koji način imati utjecaja na suradnju na nacionalnoj razini, podsjetio je Bačić.

To je bio naš isključivi stav, a druge strane HDZ-u je statutom utvrđeno načelo supsidijarnosti kad je u pitanju odlučivanje na lokalnoj razini i HDZ na takav način radi i postupa, istaknuo je.

Prema tome, odluku o suradnji na razini Varaždinske županije i svake druge jedinice lokalne samouprave odlučuje teritorijalno nadležna lokalna organizacija. Odluku o tome tko i s kime će u Varaždinskoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj, Vukovarsko-srijemskoj koalirati donijet će nadležni županijski odbori, pojasnio je Bačić.

Mi u tom smislu zagovaramo da Reformisti na razini Varaždinske županije sjednu s HDZ-om i ostalim potencijalnim partnerima i definiraju buduću suradnju u županijskoj skupštini i u drugim jedinicama lokalne samouprave u toj županiji.

Podsjetio je kako je na nedavnim lokalnim izborima župan varaždinski postao HDZ-ov Anđelko Stričak.

Mi se toga držimo, to je naše načelo i mi od toga ne odstupamo, poručio je Bačić upitan hoće li HDZ nešto mijenjati.

Mislimo da će se problem nadići, s obzirom na to da li ćeš ili nećeš u određeno trenutku biti dio vladajuće većine. Mislimo da stabilnost vladajuće većine apsolutno nije dovedena u pitanje, naglasio je Bačić i dodao kako vjeruje da će već a prvom idućem glasovanju imati 76 ruku.

Upitan o Čačićevoj tvrdnji da im (HDZ-u) glas Reformista nije nužan, Bačić je rekao kako ni s kime ne pregovaraju o formiranju neke nove, drugačije vladajuće većine i da su u HDZ-u uvjereni da vrijedi dogovor uspostavljen na početku. Također i da rezultati izbora na lokalnoj razini ne mogu utjecati na dogovor uspostavljen na početku suradnje. bezbroj je slučajeva u kojima HDZ nakon lokalnih izbora koalira sa strankama s kojima nije u koaliciji na nacionalnoj razini i obrnuto.

Ne bih miješao kruške i jabuke, svaka županija i grad su jednako važni, ali treba poštovati dogovoreno, ustvrdio je. Druga je stvar da smo na nacionalnoj razini napravili bilo što, što bi povrijedilo naš početni dogovor i da projekti koji su važni za bilo koji dio Hrvatske sukladno mogućnostima realizacije uredno izvršavaju.

Nisam sklon ulaziti u rasprave i ucjene oko formiranja održavanja većine zbog odnosa na lokalnoj razini, poručio je Bačić.

Što se tiče odbacivanja zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja ministru zdravstva Bačić je rekao kako je oporba doživjela debakl, jer je trebala prikupiti 76, a imala je samo 57 ruku, što pokazuje da u oporbi ne postoji jedinstven stav i suglasnost o nepovjerenju ministru.

Da takav stav postoji pretpostavljam da bi se ozbiljne političke stranke potrudile i na glasovanje dovele sve svoje zastupnike, a što nisu napravile, izjavio je Bačić novinarima u Saboru.

Tagovi: Branko Bačić, Natalija Martinčević, Anđelko Stričak, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE