GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bačić: Vladajuća većina stoji iza Beroša

Bačić: Vladajuća većina stoji iza Beroša
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 12:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u srijedu da će vladajuća većina podržati ministra zdravstva Vilija Beroša ako oporba podnese zahtjev za njegovim opozivom, a inicijativa bi u Saboru mogla biti raspravljena do kraja procesa lokalnih izbora.

"Ovako apstraktno bez ikakvog dokumenta koji bi bio pred nama nismo ulazili u pojedinačne pritužbe na rad Beroša. U svakom slučaju mi na razini vladajuće koalicije čvrsto stojimo iza ove Vlade i njezinih ministara", rekao je Bačić nakon sastanka parlamentarne većine na kojemu su, kako je izvijestio, dali punu podršku svim aktivnostima Vlade i iskazali zadovoljstvo intenzitetom dolaska cjepiva u Hrvatsku.

Dodao je da su tijekom rasprave s jedne strane dali Berošu podršku da nastavi s aktivnostima da se na visokoj razini uspostavi provedba cijepljenja u Hrvatskoj, dok će s druge strane pričekati i vidjeti taj prijedlog o odgovornosti ministra ako ga oporba pripremi.

Upitan hoće li rasprava o opozivu biti prije lokalnih izbora ako oporba službeno podnese prijedlog, odgovorio je kako na hipotetsko pitanje ne može odgovoriti i da je poslovnik Hrvatskoga Sabora jasan.

U roku od osam dana Vlada mora odgovoriti na prijedlog o opozivu, a Sabor ga mora raspraviti u roku od 30 dana temeljem poslovnika, što znači, navodi Bačić, ako oporba podnese prijedlog ovih dana, onda ga moraju raspraviti do kraja procesa izbora.

Na pitanje hoće li vladajući poslati poruku da se boje rasprave ako odgode raspravu nakon izbora, Bačić je poručio da su sve dosadašnje inicijative o pokretanju odgovornosti pojedinih ministara za oporbu završile neslavno.


"Tako će biti ako se podnese zahtjev i za smjenu ministra Beroša. Do kraja procesa lokalnih izbora, ako oporba podnese taj zahtjev, epilog će biti sljedeći - da će možda prikupiti 30 do 40 glasova 'za', a vladajuća većina će i tom prilikom iskazati svoje jedinstvo u potpori Vladi i ministrima", istaknuo je.

Službenih razgovora o potpori Hrelje vladajućoj većini nije bilo

Na komentar da se Silvano Hrelja (HSU) spominje kao potencijalni novi član vladajuće koalicije umjesto Natalije Martinčević (Reformisti), Bačić je rekao da s time nije upoznat.

"U vladajućoj većini nismo razgovarali s Hreljom. S Hrvatskom strankom umirovljenika u nekoliko županija surađujemo, ali službenih razgovora o potpori Hrelje vladajućoj većini nije bilo, prema tome nije mi poznato odakle je taj navod dospio u javnost", rekao je.

Dodao je kako je i u prošlom sazivu Sabora bilo nekakvih razgovora i podrške od Hrelje, ali da ni tada, kao ni sada, nije bio dio vladajuće većine.

"Vladajuća većina je jasna, poznata, čvrsta, sigurna i stabilna. Ima 76 ruku u saboru i takva će biti do daljnjega", poručio je Bačić.

Upitan je li SDSS dao kakav prigovor vezano za sutrašnje obilježavanje proboja iz logora u Jasenovcu, rekao je kako nikakve primjedbe nisu date te kako je sutrašnji protokol proizašao iz epidemioloških mjera.

"Mislim da je jasan i naš stav da u ovom trenutku nema potrebe glumatati nekakvo zajedništvo kojega očito nema kada je u pitanju kvalitetna suradnja. Prema tome, mislim da je vrlo jasno jučer iskomunicirano kako će sutra i Vlada i Sabor dati počast žrtvama Jasenovca", naveo je Bačić.

Tagovi: Branko Bačić, Vili Beroš, Silvano Hrelja, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
NAJAVE
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
KOPRIVNICA - Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je u četvrtak Hini da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
REALNO
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
ZAGREB - Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formirajnje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije.
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
INTERES
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
ZAGREB - Interes Hrvata za predstojeće europske izbore značajno je veći nego prije pet godina, pokazuju u srijedu rezultati posljednjeg Eurobarometra prije izbora novog saziva Europskog parlamenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE