GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandićeva stranka u minusu

Bandićeva stranka u minusu
DIP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 08:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nova ljevica jedina je parlamentarna stranka koja nije ispunila zakonsku obvezu i na vrijeme dostavila financijsko izvješće za prošlu godinu, što su morale napraviti sve aktivne političke stranke.

Uvidom u informacijski sustav za nadzor financiranja Državnog izbornog povjerenstva (DIP), u koji stranke unose svoja godišnja izvješća, vidljivo je kako je Nova ljevica svoje unijela 5. ožujka, dakle premašila je propisani rok.

Naime, Godišnji financijski izvještaj za 2020. s propisanim prilozima, političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici dužni su bili dostaviti DIP-u i Državnom uredu za reviziju zaključno s 1. ožujka.

Od 168 aktivnih političkih stranaka svoju su obvezu ispunile njih 122, dakle čak 46 stranaka to nije učinilo, potvrdio je DIP.

Obvezu dostave financijskog izvješća za 2020. ispunilo je svih šest nezavisnih saborskih zastupnika, ne i svi nezavisni lokalni vijećnici. Od njih 1. 178 to nisu učinila 143 vijećnika.

Za zaboravne postoje administrativne i prekršajne kazne, dakle može im se privremeno obustaviti isplata sredstava za redovan rad ili mogu dobiti prekršajne novčane kazne. Naime, političkoj stranci koja nije na vrijeme dostavila financijski izvještaj, konkretno Novoj ljevici, može se izreći kazna u iznosu od 10 tisuća do 50 tisuća kuna, a vijećnicima od 2.000 do 20. tisuća kuna.

Te kazne izriču prekršajni sudovi, dok odluku o privremenoj obustavi donosi DIP.

Za Novu ljevicu, prošla je godina bila uspješna, uspjela je izboriti mjesto u Hrvatskom saboru, a financijski ju je zaključila s viškom od 209 tisuća kuna. Tolika je, naime, razlika između njenih prihoda (410 tisuća kuna) i rashoda (201 tisuću), a kao i druge stranke, glavninu prihoda ostvarila je na ime naknada za zastupnike i vijećnike u predstavničkim tijelima.

Prošla je godina bila financijski uspješna za glavninu stranaka koje su u ovoj ili u prošloj godini imale svoje zastupnike u Saboru, izuzetak su stranka nedavno preminulog zagrebačkog gradonačelnika te Glas Anke Mrak Taritaš.

Stranka Bandić Milan 365, koja od prošlogodišnjeg srpnja, kada su održani izbori, više nema zastupnika u Saboru, 2020. je zaključila s manjkom od 320 tisuća kuna, a Glas s manjkom od 56 tisuća kuna.

Zadovoljne s prošlom godinom mogu biti i nove parlamentarne stranke.

Fokus je godinu zaključio s viškom od 131 tisuću kuna, Centar (bivša stranka Pametno) koju predstavljaju Marijana Puljak i Dalija Orešković, s viškom od 107 tisuća kuna, a Stranka s imenom i prezimenom s čije je liste Orešković izabrana u Sabor s viškom od 88 tisuća kuna.

Od srpanjskih izbora u Saboru svoje zastupnike više nema Živi zid koji je prošlu godinu završio s viškom od 423 tisuće kuna, nekadašnji zastupnik te stranke Ivan Pernar koji je novu stranku nazvao svojim imenom, također više nije u Saboru, no stranka mu je poslovala pozitivno, s viškom od 12. 400 kuna.

U plusu od 79 tisuća kuna je i Građanska stranka Željka Keruma, kandidata za splitskog gradonačelnika, ne i HSP Karla Starčevića, gradonačelnika Gospića, stranka je prošlu godinu zaključila s manjkom od oko 80 tisuća kuna.

Među strankama koje uopće nisu podnijele Godišnji financijski izvještaj su OraH i Hrvatska stranka branitelja i domoljuba.

Tagovi: Bandićeva stranka, Bandić Milan 365, Nova ljevica, Državno izborno povjerenstvo
PROČITAJ I OVO
Nenad Periš: Na snimkama postoje dvije crne rupe koje su jako bitne
OTKRIĆA
Nenad Periš: Na snimkama postoje dvije crne rupe koje su jako bitne
ZAGREB - Nenad Periš, otac nestalog Mateja, u opsežnom razgovoru detaljno je ispičao što ga najviše muči u istrazi, izrazio nadu da će ponovo zagrliti sina, ali i kroz suze poručio da će izdržati kakva god ga sudbina zadesila.
Petrov: Ako Vlada ukine covid potvrde i ne bude referenduma, to će im se obiti o glavu
REFERENDUM
Petrov: Ako Vlada ukine covid potvrde i ne bude referenduma, to će im se obiti o glavu
ZAGREB - Most sutra predaje potpise za referendum za ukidanje covid potvrda te stožera, ali i dvotrećinsko odlučivanje u Saboru o epidemiološkim mjerama. Hoće li referenduma biti ili ne pojasnio je šef Mosta, Božo Petrov.
Blinken: Sankcije Rusiji umanjile bi mogućnost sprečavanja agresije na Ukrajinu
PORUKE
Blinken: Sankcije Rusiji umanjile bi mogućnost sprečavanja agresije na Ukrajinu
WASHINGTON - Američki državni tajnik Anthony Blinken u nedjelju je odbacio ideju da se gospodarske sankcije sada nametnu Rusiji, rekavši da bi one umanjile sposobnost Zapada da spriječi moguću rusku agresiju na Ukrajinu.
Prosvjed protiv covid mjera: Pravi rat na ulicama Bruxellesa
SUKOBI
Prosvjed protiv covid mjera: Pravi rat na ulicama Bruxellesa
BRUXELLES - Nekoliko tisuća prosvjednika, dio njih iz drugih europskih država, u nedjelju je marširalo Bruxellesom kako bi izrazili nezadovoljstvo mjerama uvedenima za borbu protiv širenja covida-19.
Dodik za El Mundo: BiH je propali projekt, potrebno se civilizirano razdvojiti
JASNA PORUKA
Dodik za El Mundo: BiH je propali projekt, potrebno se civilizirano razdvojiti
MADRID - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je u intervjuu za španjolske novine El Mundo da je "BiH propali projekt" i da je najbolje rješenje za tu državu da se Bošnjaci, Srbi i Hrvate "razdvoje na civiliziran način".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE