GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandićeva strategija: Ključno je zaustaviti Tomaševića

Bandićeva strategija: Ključno je zaustaviti Tomaševića
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2020 / 10:58
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Istupat će mnogo manje. Govorit će mnogo kraće i neće ulaziti u polemiku s medijima.

Vladu premijera Andreja Plenkovića podržat će do kraja mandata, a na unutarstranački rat u HDZ-u neće reagirati. Tek nakon tih izbora krenut će u razgovore oko Izmjena i dopuna GUP-a.

Na parlamentarnim izborima koncentrirat će se isključivo na Zagreb i susjedne izborne jedinice kako na tim izborima ne bi doživio debakl kao što je to bilo 2016. godine. Uspjehom na tim izborima želi ući u lokalne izbore i novi četverogodišnji mandat, piše Jutarnji list.

Bavit će se i oporbom. Kako onom u Skupštini, tako i onom na terenu. U odgovorima oporbi, pokušat će biti konkretniji, baš kao što je to bio slučaj kada je javno prozvao jednu od organizatorica prosvjeda protiv njega. Protiv nje će uskoro podići i kaznenu prijavu. Trenutno se kuje i plan o mogućim protukandidatima, prije svega Tomislavu Tomaševiću koji je prije tjedan dana i javno istaknuo da će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba. Smatraju da je ključ zaustaviti njega.

Ovako otprilike trebao bi izgledati plan za opstanak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na čelu metropole i nakon svibnja 2021. godine. Sedmi mandat Bandić priželjkuje, iako je prije dobivanja šestog mandata govorio kako će to biti njegove zadnje četiri godine na čelu Zagreba.

Do ovog plana došli smo kroz razgovor s brojnim bliskim suradnicima zagrebačkog gradonačelnika koji su vrlo jasno u više navrata isticali kako je Milan Bandić protekla dva mjeseca živio svoje najteže političke dane.

Početkom prosinca otvorena je afera Advent, prije toga mediji su ga napali zbog afere za dodjelu kućica za različite manifestacije na glavnom zagrebačkom trgu svom osobnom vozaču. Aktivist i redatelj Dario Juričan napadao ga je zbog korupcije iz dana u dan, a Milan Bandić u tom trenutku dao je podršku tada aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja je te izbore izgubila. Bandić je bio na gubitničkoj strani, a uskoro su ga počeli prozivati i iz HDZ-a da nije dovoljno radio na predsjedničkoj kampanji njihove kandidatkinje. U to isto vrijeme protiv Bandića organizirala su se tri prosvjeda s vrlo jasnim porukama - Dosta je, odlazi!

U jeku tih prosvjeda, zbog unutarstranačke borbe u HDZ-u, gradski ogranak te stranke okrenuo mu je leđa u Gradskoj skupštini oko donošenja izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana, čime se u jednom trenutku činilo kako puca koalicija Bandića i HDZ-a te kako je zagrebački gradonačelnik ostao u potpunosti sam te kako mu se uskoro bliži politički kraj.

U jeku svih tih događanja naroda, pričaju nam naši sugovornici, s Bandićem su više, što formalno što neformalno vođeni razgovori u kojima su mu sugerirani neki od modela usporavanja negativnog trenda koji ga prate još od kraja listopada kada mu se otvorila prva afera s kućicama na Trgu bana Josipa Jelačića.

Koliko će dugo Bandić slušati savjete svojih političkih i dugogodišnjih suradnika, vrlo je teško prognozirati, priznaju i naši sugovornici, ali je vrlo indikativno da u posljednja dva tjedna on uglavnom odlazi na protokolarna događanja, ne daje previše izjava o dnevno-političkim temama.

- Milan Bandić vodi Zagreb već šest mandata. Neki smatraju uspješno, neki smatraju do to baš i nije tako. No šest puta na izborima je pobijedio. E, sad. Kada ste toliko dugo na vlasti, a to će u svibnju ove godine biti punih 20 godina, pa da ste i najbolji na svijetu, jednostavno dosadite ljudima. Oni žele promjene, to je jednostavno tako. U zagrebačkoj situaciji, dojam je da gradonačelnik Bandić ne mora u svojim istupima dodatno iritirati javnost tako da docira drugima, da se svađa ili pametuje. On uistinu živi grad, ali morao bi ublažiti nastup, pa čak i rjeđe se pojavljivati u javnosti, a ne iskakati iz paštete - pričaju naši sugovornici.

U Bandićevoj stranci prate izbore u HDZ-u, naši sugovornici tvrde kako nikome neće držati stranu te kako su spremni za suradnju s novim predsjednikom te stranke. Tek nakon tog izbora krenut će u razgovore sa zagrebačkim ogrankom oko GUP-a te dogovoriti suradnju do kraja mandata, odnosno do lokalnih izbora u svibnju sljedeće godine. Što se tiče HDZ-ovog “NE” za izmjene i dopune GUP-a, naši sugovornici napominju kako su priče oko odmazde vezano za zaustavljanje napredovanja i novih zapošljavanja HDZ-ovih kadrova, malo napuhane.

- Tih zapošljavanja je bilo, kao što je bilo zapošljavanja osoba koje su pripadnici drugih političkih opcija - od SDP-a preko HSLS-a do HNS-a. Tih zapošljavanja je bilo. Gradonačelnik je jedno vrijeme prijetio kako će prokazati sve koji su došli u Gradsku upravu i Zagrebački holding po političkom ključu, no od toga je odustao. Ponavljamo, zasad je prvenstvena želja da se smire vode. Taj adut uvijek postoji, no sada je nerealno da će ga se iskoristiti - kažu naši sugovornici.

A upravo jedan od aduta Bandićeve političke administracije je dokumentacija za kosture iz ormara nekadašnjih članova gradske uprave i Zagrebačkog holdinga.

Bandić takva prozivanja nije sam komunicirao javnosti već su to činili njegovi bliski politički suradnici. No ovog puta je sam javno prozvao čelnicu Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branku Genzić Horvat, jednu od organizatorica prosvjeda protiv Bandića.

- Pitajte nju koliko je novca dobila za zemlju za pročistač dok je radila u uredu za imovinske poslove. Ona nosi transparent? Pitajte koliko je milijuna dobila - rekao je Bandić.

Ona je, odnosno njena obitelj, kako je pisao Jutarnji, od Grada dobila oko 22 milijuna kuna kao naknadu za izvlaštenje zemlje za izgradnju pročistača otpadnih voda, a cijeli postupak izvlaštenja počeo je dok je ona radila u Uredu za imovinsko-pravne poslove.

- Protiv nje ide kaznena prijava jer to Grad mora učiniti. A onda neka institucije rade svoj posao. A ona nije jedina, bit će toga još - tvrde naši sugovornici.

Same parlamentarne izbore Bandić želi dočekati spreman. Želi izbjeći debakl s prošlih izbora kada je osvojio tek jedan mandat, a očekivao ih je najmanje četiri. Jedan od razloga zbog čega je došlo do debakla, kako su još 2016. godine navodili njegovi suradnici, odnosilo se na činjenicu da je na tim izborima obilazio cijelu Hrvatsku, čime je indirektno zapostavio one izborne jedinice u kojima je donekle imao šansu za jedinim mandatom.

- Nadamo se da tu pogrešku nećemo ponoviti. Objektivno, stranka je najjača u Zagrebu i okolnim županijama i na to treba baciti sve karte. Teško je za očekivati da Bandić nešto može napraviti u Lici ili Dalmaciji. Pokušali smo tada i u Slavoniji, ali jednostavno nismo prošli - objašnjavaju naši sugovornici.

U isto vrijeme Bandić će pomno pratiti i protukandidate koji će figurirati za njegovog nasljednika.

Tomislav Tomašević već je istaknuo kandidaturu, mnogi na čelu Zagreba žele vidjeti Anku Mrak Taritaš, dok tu ambiciju ima SDP-ov Gordan Maras. HDZ zasad nema kandidata, iako se u kuloarima priča da bi u tu utrku mogli gurnuti aktualnog ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

A upravo ta želja da svatko od nabrojanih, posebice iz zagrebačkih oporbenih stranaka želi sjesti u Bandićevu stolicu, možda i najviše ide na ruku aktualnom gradonačelniku.

Naime, mnogi analitičari s kojima smo razgovarali, smatraju kako se Bandić u Zagrebu može srušiti jedino ako se oporba ujedini, odnosno ako se vrlo jasno istakne jedan kandidat kojeg će podržati apsolutno svi, bez ikakve fige u džepu.

No, dodaju naši sugovornici, vrlo je teško očekivati da će do toga i doći.

Više je razloga, a naši sugovornici ističu po njima ključan razlog.

Svaki od protukandidata želi biti upravo taj koji će srušiti Bandića i time zauvijek ostati upamćen.

- No takvim stavom daju šansu Bandiću da opstane - kažu naši sugovornici.

Sam Tomašević je upravo to naglasio kada je prošle nedjelje istaknuo kandidaturu. Tada je naglasio kako je “sada bitno da oporba nastavi zajedno surađivati, jer smo zajedno do sada napravili jako dobar posao”.

- A Tomašević to uistinu misli jer do sada on nije sudjelovao u nikakvoj vlasti, bilo lokalnoj odnosno državnoj. Zato on jedini ima šansu. Cijeli ovaj niz prosvjeda krenuo je zapravo od njega i njegovih aktivista. O njima i njemu svatko može imati stav, no on je prema trenutnom stavu javnosti, jedini kandidat koji bi uistinu mogao ugroziti aktualnog gradonačelnika. Ključ je zaustaviti njega. Za njega praktički radi i Juričan koji je sve pokrenuo - stav je većine Bandićevih suradnika s kojima smo razgovarali.

Dio ljudi koji su dio Bandićevog skupštinskog kluba pak navodi kako je teško za očekivati da će politički teškaš Anka Mrak Taritaš i Gordan Maras dopustiti da im “vođa prosvjeda u Varšavskoj” uzme ono zbog čega su i ulazili u politiku.

- Biti gradonačelnik Zagreba njima je sveti cilj. I smatraju da je sada došlo to vrijeme. Mrak Taritaš pobijedila bi Bandića da joj njena bivša ekipa iz HNS-a nije okrenula leđa u svibnju 2017. i otišla s HDZ-om na nacionalnoj razini. Ona sigurno želi novu šansu i nije bez izgleda ako je podrže ostali. Jer ona je zapravo na izborima prije tri godine na neki način ujedinila oporbu. Maras tek treba proći u SDP-u jer ni sam Bernardić ne pokazuje baš preveliku želju da ga kandidira - kažu naši sugovornici i navode kako će njima biti vrlo teško zatomiti svoje ambicije na uštrb “jednog Tomaševića”.

Osim toga, navode naši sugovornici, oporbi prijeti da će joj se dogoditi upravo ono što sada prigovaraju Bandiću, a to je podjela plijena.

- Ako Tomašević bude taj, Anka Mrak Taritaš morat će dobiti nešto zauzvrat. Recimo Zagrebački holding. Maras ili SDP će morati dobit mjesto predsjednika Skupštine i nekoliko pročelnika. Ili će situacija biti obrnuta. A sve to je karta na koju će igrati Milan Bandić - zaključuju naši sugovornici.

Tagovi: Milan Bandić, Tomislav Tomašević, Branka Genzić Horvat, Generalni urbanistički plan, Andrej Plenković, Zagreb je naš,
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE