GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banožić: Jači nadzor pripadnika HV zbog konzumacije droga

Banožić: Jači nadzor pripadnika HV zbog konzumacije droga
NADZOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2021 / 11:33
Autor: SEEbiz/h
ZAGREB - Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je u srijedu da u Hrvatskoj vojsci postoji nulta stopa tolerancije na prisutnost droge te je u kontekstu posljednjih otkrivenih slučajeva najavio jači nadzor i stegovne mjere kako bi ih se svelo na minimum, a time i zaštitio ugled Hrvatske vojske.

Banožić je uoči sjednice užega kabineta Vlade izvijestio da, temeljem Zakona o suzbijanju zloporabe droga, Vojna policija provodi mjere izvanrednog nadzora.

Potvrdio je da je, uz četiri vojnika kojima je prisutnost droge u organizmu utvrđena testiranjem na početku srpnja - prošli petak kod tri vojnika u urinu pronađena nedozvoljena supstanca, a da je jedan vojnik pokušao izbjeći testiranje.

Ukupno je testirano oko 30 osoba u vojarnama u Splitu, Pločama, Udbini, Delnicama, Vinkovcima, Velikoj Gorici, a testiranja će se nastaviti i dalje.

"Zajedno sa zapovjednicima ćemo kroz interakciju pojačati redovni i izvanredni nadzor kako bismo tu brojku sveli na nulu. To znači nultu stopu tolerancije na prisutnost droge te će svi kod kojih je pronađena i koji su pokušali izbjeći samo testiranje završiti na stegovnome sudu", rekao je.

Banožić očekuje od svih u sustavu HV-a zajednički angažman na suzbijanju zlouporabe droga "kroz interakciju i komunikaciju" te je u tom smislu najavio skoro donošenje paketa mjera "u suradnji s načelnikom Glavnog stožer i zapovjednicima grana", kako bi se taj problem riješio.

Vojnici moraju među sobom sami, prije svega, prijavljivati i rješavati takve slučajeve, dodao je.

"Definitivno, ovo što je izašlo u javnost nije na korist i čast Hrvatskoj vojsci. Mnogi kroz ove pojedinačne slučajeve promatraju Hrvatsku vojsku, a s druge strane njezini pripadnici, ugovorni pričuvnici, ostvaruju perfektne sportske rezultate, kao i vojnici u misijama i operacijama. I nikome ne treba da neko ugrožava njihov angažman i trud jer je netko odlučio nešto konzumirati", naglasio je ministar obrane.

Izvijestio je i da Vojna policija i dalje provodi istragu u slučajevima nedavnih samoubojstava pripadnika HV-a, a nakon završetka izvijestit će javnost.

Ni jedan od slučajeva, dodao je, nije povezan sa samom vojnom službom, ali od zapovjednika očekuje da pojačaju interakciju s vojnicima te da prate što se događa i u njihovom privatnom životu.

Svjestan je toga da je zapovjednicima teško osjetiti da kod nekog pripadnika postoji problem jer ih, kako je rekao, oni nastoje sakriti u radnom okruženju, ali potrebno je, istaknuo je ministar, poslati poruku da nema ni jednog životnog problema koji se ne može riješiti uz pomoć zapovjednika, Glavnog stožera i MORH-a odnosno da samoubojstvo nije rješenje.

Stoga će se intenzivirati i psihološka pomoći u vojsci te će nastojati uključiti i dio vanjskih suradnika iz medicinske struke.

Tagovi: ario Banožić, HV, nadzor, droga, mjere
PROČITAJ I OVO
Lukšić: Omikron je promijenio tijek pandemije
OLAKŠANJE
Lukšić: Omikron je promijenio tijek pandemije
ZAGREB - Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novozaraženih, no ima naznaka da se u epidemiji ipak nešto mijenja.
Čačić ima dva uvjeta za podršku Horvatu
UVJETI
Čačić ima dva uvjeta za podršku Horvatu
ZAGREB - Sabor će sutra raspraviti i premijerovo izvješće o sastancima EU vijeća, a već ovog tjedna znat ćemo i kako stoji oporba koja se sastaje na inicijativu Anke Mrak-Taritaš kako bi dogovorili taktiku oko opoziva ministra Darka Horvata kojeg podržava vladajuća koalicija koja se danas okupila u Banskim dvorima.
WHO: Prelazak covida u endemski oblik ne znači da nije opasan
KORONA
WHO: Prelazak covida u endemski oblik ne znači da nije opasan
ŽENEVA - Sama činjenica da će pandemija covida-19 jednom prijeći u endemski stadij ne znači da virus više neće biti opasan, upozorio je u utorak direktor za upravljanje kriznim stanjima u WHO-u.
Vladajuća većina podržala ministra Horvata
PODRŠKA
Vladajuća većina podržala ministra Horvata
ZAGREB - Stranke vladajuće većine dale su potporu ministru graditeljstva i državne imovine Darku Horvat, a na sastanku održanom u utorak zaključeno je da nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom obnove te da je nužno utrošiti sav novac odobren Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU.
Horvat: Nije bilo ekspresne obnove stana, to je bila samoobnova
OBJAŠNJENJE
Horvat: Nije bilo ekspresne obnove stana, to je bila samoobnova
ZAGREB - Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u utorak da nije bilo ekspresne obnove u državnom stanu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, kojim se koristi predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE