GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei

Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 14:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.

Tehnički premijer Andrej Plenković tog dana je na predstavljanju Rafalea u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici održao govor u kojem je hvalio avione i zahvaljivao svojim suradnicima. U govoru je zahvalio bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću, ali i - Mariju Banožiću, prethodnom HDZ-ovom ministru obrane, koji je s dužnosti otišao nakon što je terencem usmrtio oca dvoje djece.

Toga dana je Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo optužnicu protivi Banožića. O tome nisu obavijestili javnost. Za optužnicu se saznalo tek danas, kad je DORH poslao priopćenje "kao odgovor na zaprimljene upite novinara".

Plenković je i sljedeći dan na sjednici vlade zahvaljivao Banožiću i ostalim ministrima obrane - Krstičeviću i Anušiću.

Iz tužiteljstva nisu objasnili zašto javnost nije obaviještena o optužnici na dan kad je podignuta.

U prometnoj nesreći koju je prošlog studenoga izazvao Banožić poginuo je Goran Šarić (40).

Tužiteljstvo je, ne navodeći Banožićev identitet, danas izvijestilo kako ga tereti da je 11. studenoga 2023. oko 6:10, upravljajući Nissanom desnom trakom državne ceste 55 iz Vinkovaca prema Županji, vozio neprilagođenom brzinom te u pretjecanju kolone prešao na suprotnu stranu iako je bila smanjena vidljivost zbog magle i smanjena preglednost zbog skupa vozila ispred njega.

Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu svog vozila i onoga koje je pretjecao.

Banožić je, navodi se u optužnici, udario prednjim dijelom svog vozila u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera, pri čemu je 40-godišnji vozač preminuo na mjestu nesreće.

Tužiteljstvo je izvijestilo da priopćenje o državnoodvjetničkoj odluci u ovom predmetu objavljuje kao odgovor na zaprimljene upite novinara koji su problematizirali što optužnica nije bila podignuta mjesecima nakon nesreće.

DORH je prije tri tjedna, nakon novinarskih upita, ali i prozivke predsjednika Zorana Milanovića o slučaju prometne nesreće bivšeg ministra obrane Marija Banožića, izvijestio da tužiteljstvo i dalje provodi dokazne radnje.

Tužiteljstvo je tada priopćilo da je u tijeku provođenje dokazne radnje prometno-tehničkog vještačenja sukladno nalogu od 9. veljače 2024., kao i dopune tog vještačenja od 2. travnja 2024.

Nakon nesreće Banožić je s teškim ozljedama prevezen u vinkovačku bolnicu, a potom u KBC Osijek, odakle je pušten na kućno liječenje. Mediji su problematizirali i je li u vrijeme nesreće imao alkohola u krvi, a nedugo potom premijer Andrej Plenković razriješio ga je dužnosti ministra obrane.

Tagovi: banožić, dorh, šarić, rafale, plenković
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Hrvatska će za 20 godina biti prazna
CRNE PROGNOZE
Njemački mediji: Hrvatska će za 20 godina biti prazna
BERLIN - Portal Redakcijske mreže Njemačke (RND) objavio je opširnu reportažu o životu u Hrvatskoj, „najmlađoj članici EU-a“. Riječ je o korupciji i visokoj inflaciji, o oduševljenju EU-om i mladima koji napuštaju zemlju.
Rekordan broj replika na Plenkovićevo izlaganje
SABOR
Rekordan broj replika na Plenkovićevo izlaganje
ZAGREB - Mandatar za sastavljanje nove vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas u Hrvatskom saboru predstavlja nove ministre, a nakon rasprave zastupnici će glasovati o povjerenju vladi koja će imati 18 ministarstva, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu.
Novi ministar turizma od najma luksuzne vile godišnje zaradi 59.000 eura
VILA
Novi ministar turizma od najma luksuzne vile godišnje zaradi 59.000 eura
ZAGREB - Dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina (HDZ) zamijenit će stranačku kolegicu Nikolinu Brnjac na mjetu ministra turizma, pa je u prvi plan došla njegova imovinska kartica.
Orban: Fico je između života i smrti
KRITIČNO
Orban: Fico je između života i smrti
BUDIMPEŠTA - Slovački premijer Robert Fico je između života i smrti dva dana nakon atentata koji je šokirao Europu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za javni radio.
Ovo je popis svih ministara i sedam potpredsjednika Vlade
NOVA VLADA
Ovo je popis svih ministara i sedam potpredsjednika Vlade
ZAGREB - Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE