GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banožić: Vlada nije obavezna tražiti prethodno mišljenje predsjednika Republike

Banožić: Vlada nije obavezna tražiti prethodno mišljenje predsjednika Republike
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2023 / 19:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Klubovi SDP-a i Socijaldemokrata nisu sudjelovali u saborskoj raspravi o izvješćima o obrani za 2020. i 2021. jer Vlada od predsjednika Republike nije zatražila prethodno mišljenje, a ministar obrane Mario Banožić isticao je da Vlada nije obavezna tražiti prethodno mišljenje.

"Dok se nedvosmisleno ne utvrdi legalnost prijedloga izviješća kojega je Vlada poslala Saboru tj. da je doneseno na Vladi na zakonit i ustavan način mi nećemo sudjelovati u ovoj raspravi i tražit ćemo od saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav tumačenje da li je to utemeljeno ili nije", rekao je Davorko Vidović (Socijaldemokrati). Poručio je i da za to nisu ni od koga "mentorirani" te da im "ne zanima AP ni ZM niti bilo tko drugi".

Da neće sudjelovati u toj saborskoj raspravi prije je najavio i uime Kluba SDP-a Siniša Hajdaš Dončić navodeći da je grubo prekršen zakon jer nije traženo prethodno mišljenje predsjednika Republike.

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je kritizirao Godišnje izvješće o obrani za 2021., ustvrdivši da su u njemu nezakonitosti, propusti i neistine. Upozorava i da Vlada nije tražila njegovo prethodno mišljenje, što je, smatra suprotno obvezi iz članka 7. stavka 1. podstavka 14. Zakona o obrani.

Banožić je na brojne oporbene upite rekao kako Vlada o izvješćima o obrani nije bila obavezna tražiti prethodno mišljenje predsjednika Republike jer je 2013. godine Hrvatski sabor donio Zakon o obrani u kojem se više ne traži prethodno mišljenje predsjednika Republike na godišnje izvješće o obrani.

Banožić je negativno odgovorio na upit Dalije Orešković (Centar) je li na godišnje izvješće za 2019. Vlada tražila prethodno mišljenje Zorana Milanovića. "Za izvješće za 2019. nije tražila, a što se tiče samog izvješća o njemu donosi odluku Sabor", kazao je. Na to je Franko Vidović (Socijaldemokrati) rekao kako ima dokument koji pokazuje da je Vlada to zatražila.

HDZ-ov Ante Deur je Davorku i Franku Vidoviću poručio kako namjerno krše zakon dodvoravajući se predsjedniku Republike. I HDZ-ov Nikola Mažar smatra da oporba "brani neobranjivo" isto kao i u slučaju davanja potpori Ukrajini kroz misiju EUMAM.

I Sandru Benčić (Možemo!) zanimalo je je li to izvješće trebalo doći na prethodnu suglasnost predsjedniku Republike i je li takva praksa slanja izvještaja na prethodnu suglasnost predsjedniku Republike postojala i prije njega. Banožić je odgovorio da je tadašnji ministar obrane Damir Krstičević 2016. i 2018. godine poslao izvješće tadašnjoj predsjednici Republike (Kolindi Grabar Kitarović) ne na mišljenje, već iz respekta bez obzira što na to nije imao zakonsku obavezu.

Urša Raukar Gamulin (Možemo!) smatra da je Banožić lagao kada je rekao da je bivši ministar Krstičević "iz pristojnosti" poslao godišnje izvješće na mišljenje Grabar Kitarović, jer je Franko Vidović pokazao dokument po kojem Krstičević traži mišljenje predsjednice Republike. No, Banožić je opovrgao da je u tom slučaju lagao.

Istaknuo je i da je ovo ista situacija koja je bila i kada se u Saboru trebala donijeti odluka o obuci ukrajinskih vojnika u operaciji EUMAM. "Isto je ovako bilo postavljeno pitanje o legalnosti nečega. Kada se pokazalo da je bilo legalno, nitko od vas nije dao ispriku. Očekujem da mi se ispričate kada završi ova priča na saborskom odboru", poručio je.

Smatra kako je cilj oporbe bio umanjiti što je sve Vlada učinila za Hrvatsku vojsku.

Tagovi: Mario Banožić, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE