GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banožić vojnim avionom za vrijeme godišnjeg letio iz Zadra na sastanak u Zagreb

Banožić vojnim avionom za vrijeme godišnjeg letio iz Zadra na sastanak u Zagreb
NOVA OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 20:53
Autor: SEEbiz / 24 sata
ZAGREB - Ministar obrane Mario Banožić koristio je školsko-borbeni zrakoplov Ministarstva obrane za letove između Zadra i Zagreba, i to, kako se čini, u vrijeme godišnjeg odmora, pišu 24sata.

Radi se o turbo-prop avionu švicarske proizvodnje Pilatus PC-9 392. eskadrile 93. Zračnog krila HRZ-a, koji se koristi za obuku pilota.

Na tim avionima leti i akrobatska grupa "Krila Oluje". Pilatus je dvosjed, predviđen za pilota/instruktora letenja i kopilota/učenika letenja, pišu 24sata.

Ministar obrane koristio je školsko-borbene zrakoplove za dva leta. Prvi Banožićev let zabilježen je 12. kolovoza, a drugi osam dana kasnije, 20. kolovoza. Prvi put su ga vozili u vrijeme dok je koristio godišnji odmor na sastanak u Zagreb i nazad. Drugi put, sa sastanka u Zemuniku je letio za Zagreb.

MORH je objavio priopćenje u kojem se tvrdi kako je sve po pravilima.

'Oba leta realizirana su u sklopu planirane obuke pilota 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te bi se oni odvili i bez prisustva ministra. Let Pilatusom PC-9 bio je na prijedlog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Napominjemo kako je sat leta Pilatusom PC-9 deseterostruko jeftiniji od sata leta helikopterom, a usto je bila ljetna sezona i helikopteri su bili angažirani na gašenju požara i za hitne medicinske prijevoze.

Ministar Banožić prvi put letio je kako bi prisustvovao sastanku s predsjednikom Vlade RH i generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u Vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak".

Drugi let bio je na poziv Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sklopu uvježbavanja pilota na ruti od Zemunika do Zagreba, nakon službenog boravka u Zemuniku i sastanka sa zapovjednicima HRZ-a vezano uz protupožarnu sezonu.

Također napominjemo kako je ministar prije leta prošao potrebnu pripremu za let i bio je adekvatno opremljen.

Sve navedeno u skladu je s Pravilnikom o letenju vojnih zrakoplova članak 54. stavku 3., prema kojem letenje vojnim zrakoplovima iznimno može biti odobreno i drugim osobama koje nisu osposobljene za letenje na određenom tipu vojnog zrakoplova, a te osobe ne smatraju se članovima posade zrakoplova', poručio je MORH.

Tagovi: Mario Banožić, Krila oluje, Minidstarstvo obrane
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE