" />
"> Barušić: U Hrvatskoj zabilježeno 20-ak slučajeva djece s postcovid sindromom | SEEbiz.eu

Barušić: U Hrvatskoj zabilježeno 20-ak slučajeva djece s postcovid sindromom

Barušić: U Hrvatskoj zabilježeno 20-ak slučajeva djece s postcovid sindromom
DJECA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2021 / 21:38
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Zamjenik ravnateljice Klinike za Infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić rekao je u nedjelju za HTV kako je u Hrvatskoj zabilježno 20-ak slučajeva djece s postcovid sindromom.

Koronavirusom je od početka epidemije u Hrvatskoj zaraženo više od 21.600 djece do 19 godina, a sve je više djece s postcovid sindromom.

Dr. Barušić je te podatke iznio u večerašnjem Dnevniku HRT-a, vezano za smrti 10-godišnjeg dječaka, najmlađe žrtve koronavirusa u Hrvatskoj. Dječak je umro u noći sa subote na nedjelju u Infektivnoj klinici u Zagrebu od multisistemskog inflamatornog sindroma (MIS-C) - kao posljedice zaraze koronavirusom.

Dodao je kako je u u Hrvatskoj do sada zabilježno 20-tak slučajeva postcovid sindromom.

Desetogodišnji dječak je s povišenom temperaturom, glavoboljom i bolovima u trbuhu prije tri dana primljen u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti. Stanje mu se naglo pogoršalo, premješten je u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", ali unatoč svim naporima liječnici mu nisu uspjeli spasiti život.

Multisistemski inflamatorni sindrom uzrokovan virusom SARS-CoV- 2 javlja se kao posljedica nakon preboljelog Covida kod djece u vremenskom intervalu od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Bolest može biti blagog tijeka, ali i izuzetno teškog stanja. Simptomi su visoka tjelesna temperatura, ali i visoka zahvaćenost drugih organskih sustava, rekao je dr. Barušić.

Oboljela djeca, dodao je, imaju promjenu na sluznici i koži, bolne i uvećane limfne čvorove, ali i smetnje u probavnom traktu. Naglasio je kako je do sada bilo liječeno 16 bolesnika dječje dobi, a trenutno je u Klinici četvero dječjih pacijenata.

Osmero djece u Splitu, dvoje u Rijeci

Osmero djece je zbog tog sindroma hospitalizirano u splitskom KBC-u, potvrdila je pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju KBC-a Split Branka Pulić. Šestero djece je imalo blažu kliničku sliku, a dvoje je bilo srednje teških. Sva su djeca preboljela covid i bili su asimptomatski, s blagim simptomima.

Dvoje djece s tim rijetkim sindromom bilo je i u riječkom KBC-u.

Dr. Kristina Lah Tomulić objašnjava kako se multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) prezentira lošim općim stanjem, šokom i srčanim zatajenjem. Javljaju se često gastrointestinalni simptomi, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljevi te nespecifični osipi na različitim dijelovima tijela. Također i konjuktivitis.

MIS-C može izazvati zatajenje svih organa. Zasad je poznato da počinje naglo, izrazito povišenim temperaturom. U bolnicama pri testiranju dio djece nije više pozitivan na Sars-Cov2, ali u krvi im se dokazuje da imaju antitijela na covid kao pouzdan znak da su ga preboljeli.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da djeca koja razviju MIS-C u 70 posto slučajeva zahtijevaju skrb na odjelima intenzivne njege. Liječenje je specifično, daje se kombinacija kortikosteroida da se smiri reakcija imunosustava i imunoglobulin. Kod 10 posto djece koja prebole MIS-C ostaje oštećenje srca. Inače, smrtnost od ovog sindroma kod djece, kako je zabilježeno u literaturi, iznosi oko 1,5 posto.

Tagovi: postcovid sindrom, Zoran Barušić
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE