GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bauk poskupljenja: 38 posto Europljana više nema tri obroka dnevno

Bauk poskupljenja: 38 posto Europljana više nema tri obroka dnevno
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2023 / 18:29
Autor: SEEbiz
LONDON - Prema rezultatima najnovijeg istraživanja više od polovice Europljana smanjilo je potrošnju u kućanstvu, a 38 posto Europljana više nema tri obroka dnevno.

Utvrdio je to Europski barometar siromaštva i nesigurnosti kojim je obuhvaćeno više od 10.000 ljudi. Istraživanje je za francusku organizaciju Secours Populaire provela agencija za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos.

Pokazalo se da je rast cijena trećinu stanovnika Starog kontinenta gurnuo u neizvjesnu financijsku situaciju, da su mnogi prisiljeni preskakati obroke te da su prisiljeni donositi teške financijske odluke. Najviše onih koji su prisiljeni preskakati obroke je u Grčkoj i Moldaviji.

Gotovo svaki drugi Europljanin vjeruje da je suočen s velikim rizikom da se u sljedećih nekoliko mjeseci nađe u nesigurnoj financijskoj situaciji. Prema podacima Europskog statističkog ureda (Eurostat), stopa rizika od siromaštva u Europskoj uniji 2021. godine iznosila je 17 posto. Samo 15 posto ispitanih reklo je da ne obraća pozornost na svoje dnevne troškove. Nezavidna financijska situacija ogleda se i u tome što se grijanje ne koristi, novac se posuđuje, a liječenja nema.

Istraživanje Zaklade Joseph Rowntree (JRF) u lipnju ove godine pokazalo je da 5,7 milijuna kućanstava u Velikoj Britaniji nema dovoljno novca za hranu, što je zaklada nazvala "užasnom novom normalnošću".

Koliko je situacija u Europi ozbiljna govori i činjenica da ima dosta roditelja koji su rekli da su ograničili prehranu kako bi prehranili svoju djecu. Naime, 21 posto roditelja reklo je da barem jednom nisu jeli dovoljno da nahrane svoju djecu, prenosi Euronews.

Tagovi: inflacija, hrana, cijene, poskupljenja
PROČITAJ I OVO
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE