GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BBC: Putin je svjestan da ne može dobiti rat, prešao je na plan C

BBC: Putin je svjestan da ne može dobiti rat, prešao je na plan C
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2022 / 19:29
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LONDON - "Ovaj rat je rat u kojem Rusija ne može pobijediti ni u kojem smislu", tvrdi obrambeni analitičar Michael Clarke u ekstenzivnoj analizi koju je objavio BBC.

Clarke podsjeća kako su Putinovi inozemni vojni uspjesi diljem svijeta nakon 2008. postignuti korištenjem malih postrojbi elitnih snaga, plaćenika i lokalnih milicijskih skupina uz ruske zračne snage. To je Moskvi dalo znatnu polugu uz niske troškove tijekom intervencija u Gruziji, Nagorno-Karabahu, Siriji, Libiji, Maliju i dvaput u Ukrajini tijekom 2014., prvo u ilegalnoj aneksiji Krima, a zatim u stvaranju samoproglašenih ruskih država u Lugansku i Donjecku. U svakom slučaju, Rusija se brzo i nemilosrdno kretala na načine na koje se zapadni svijet nije mogao suprotstaviti osim kroz postupne režime sankcija - ništa što bi moglo preokrenuti stvarnost. Vladimir Putin bio je vješt u stvaranju "novih činjenica na terenu", prenosi Jutarnji list.

U veljači je ponovno pokušao isto u najvećem mogućem razmjeru u Ukrajini - preuzeti vlast u roku od oko 72 sata u zemlji od 45 milijuna ljudi koja zauzima drugu najveću kopnenu površinu u Europi. Bilo je to nevjerojatno i nepromišljeno kockanje i potpuno je propalo u prvom ključnom tjednu. Putin sad ima nekoliko opcija osim da nastavi naprijed kako bi ovaj rat bio veći - ili veći u Ukrajini ili veći napredovanjem izvan njezinih granica. Eskalacija je ugrađena u sadašnju situaciju i Europa je dosegla vrlo opasan trenutak u svojoj novijoj povijesti.

Pošto nije uspjela s planom A - zauzeti vladu u Kijevu prije nego što snage predsjednika Volodimira Zelenskog ili vanjski svijet stignu reagirati, Moskva je tad prešla na plan B. Ovo je bio više "manevarski" vojni pristup - opkoliti Kijev i krenuti na druge ukrajinske gradove - Černihiv, Sumi, Harkov, Donjeck, Mariupolj i Mikolajev i jednostavno ugušiti ukrajinski oružani otpor, dok bi Kijevu prijetila kapitulacija ili uništenje. I to je propalo. Herson je bio jedini veći grad koji je pao pod rusku kontrolu i otad se i dalje opirao ruskoj upravi. Činjenica je da su ruske snage bile premale da bi dominirale tako velikom zemljom; imali su vrlo loše rezultate iz različitih razloga; bili su loše vođeni i raspršeni oko četiri odvojena fronta, od Kijeva do Mikolajeva, i još bez generalnog zapovjednika.

Ispostavilo se da su se susreli s odlučnom i dobro uvježbanom ukrajinskom vojskom koja se s njima borila do zastoja u klasičnoj demonstraciji "dinamične obrane" - ne držeći crtu, već pogađajući napadače na točkama maksimalne ranjivosti. U frustraciji, Rusija je sad prešla na plan C, a to je da odustane od Kijeva i sjevera i koncentrira sve svoje snage za veliku ofenzivu u regiji Donbas i preko juga Ukrajine, vjerojatno do luke Odese na jugozapadu. Ovo je kampanja koju sad vidimo kako se odvija na istoku oko Izjuma i Popasne, Kurulke i Bražkivke.

Ruske snage pokušavaju opkoliti ukrajinsku operaciju združenih snaga (JFO) - oko 40 posto njezine vojske koja je ukopana nasuprot odcijepljenim "republikama" Luhansk i Doneck od 2014. Ključni ruski ciljevi su zauzeti Slovjansk i malo dalje jug, Kramatorsk. Oboje su ključne strateške točke za kontrolu cijele regije Donbas. Međutim, na ovaj ili onaj način Rusija će se morati nastaviti boriti u Ukrajini, bilo protiv stanovništva, bilo protiv ukrajinske vojske, a vrlo je moguće i oboje istovremeno. I sve dok se Kijev drži svoje trenutne linije koja zahtijeva rusko povlačenje prije nego što se može razmišljati o bilo kakvim ustupcima, Putin ne može učiniti mnogo toga osim sumorno nastaviti dalje.

Zapadne sile nastavit će isporučivati oružje i novac Kijevu i neće uskoro ukinuti snažne sankcije Rusiji. Nakon što se energetska ovisnost Europe o njoj uvelike smanji, Rusija ima tako malo toga što Europi doista treba, SAD i Europa moći će ostaviti na snazi štetne sankcije uz male troškove za vlastita gospodarstva.

"Za Vladimira Putina osobno nema povratka, a mogao bi biti čak i optužen kao ratni zločinac. Njegova jedina politička strategija je pretvoriti rat u Ukrajini u nešto drugo - dio borbe za samu borbu za opstanak Rusije protiv 'nacista' i 'imperijalista' Zapada koji uživaju u prilici da sruše Rusiju. Zato mu odgovara poigravanje opasnom idejom da je Rusija suočena s 'Velikim domovinskim ratom 2.0' s ostatkom Europe. Vjerojatno ćemo o tome još puno čuti na Dan pobjede. Predsjednik Putin tvrdit će da vidi svjetlo na kraju vrlo mračnog i dugog tunela u koji je uveo vlastitu zemlju", zaključuje se u analizi BBC-ja.

Tagovi: Vladimir Putin, Ukrajina, rat u Ukrajini, ruska vojska, Michael Clarke
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE