GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Belgija kreće s popuštanjem mjera 4. svibnja

Belgija kreće s popuštanjem mjera 4. svibnja
POPUŠTANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2020 / 08:10
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Belgija će 4. svibnja početi postupno ublažavati mjere u borbi protiv koronavirusa, objavila je u petak vlada te zemlje, jedne od najviše pogođenih covidom-19.

Ograničenja u zemlji trenutno dopuštaju rad trgovina hranom, kućnim potrepštinama i vrtnih centara, a većina građana mora raditi od kuće.

"Vrijeme je za pogled u budućnost", rekla je premijerka Sophie Wilmes na konferenciji za medije, nakon sedam sati rasprava.

"No, covid-19 nije nestao, virus je i dalje s nama i opasan za populaciju. Nužno je da se sigurnosne mjere poštuju u periodu popuštanja mjera."

Wilmes kaže da će Belgija dnevno trebati provoditi od 25.000 do 35.000 testova kako bi izašla iz karantene, a kontakte zaraženih pratit će novi tim od 2.000 ljudi.

Većina tvrtki ponovno će se otvoriti 4. svibnja. Građani će se na otvorenom moći vidjeti s dvoje ljudi koji ne žive s njima i pritom držati distancu.

Odrasli i djeca do 12 godina morat će nositi maske u javnom prijevozu pa će se otvoriti i prodavaonice tkaninom.

Tjedan dana kasnije dozvolit će se otvaranje svih trgovina pod strogim uvjetima socijalne distance.

U sljedećoj fazi od 18. svibnja, škole će otvoriti vrata nekim učenicima, ali će ih u razredu moći biti najviše 10. Građani će moći organizirati manja okupljanja kod kuće, posjećivati muzeje i odlaziti frizeru.

Kafići, restorani i neke turističke atrakcije neće se otvoriti prije 8. lipnja. Putovanja u inozemstvo na više od jednog dana također neće biti dozvoljena prije tog datuma.

Belgijsko postupno ublažavanje mjera ograničenja djelomično oslikava aktivnosti njezinih susjeda.

Nizozemska očekuje otvaranje osnovnih škola 11. svibnja. Njemačka je dozvolila otvaranje manjih trgovina, a učenici će u škole krenuti 4. svibnja. U Francuskoj će karantena potrajati do 11. svibnja.

U Belgiji ima populaciju od 11,5 milijuna ljudi. U toj je zemlji 44.293 zaraženih, a 6.679 umrlih. Više od pola smrtnih slučajeva dogodilo se u domovima za starije.

Tagovi: Belgija, popuštanje mjera, Sophie Wilmes, koronavirus u Belgiji
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE