GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Benčić: Direktorice u HEP-u i PPD-u su u bliskoj rodbinskoj vezi

Benčić: Direktorice u HEP-u i PPD-u su u bliskoj rodbinskoj vezi
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2023 / 18:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Saborska zastupnica Sandra Benčić otkrila je u Dnevniku N1 televizije prilično eksplozivne informacije.

Prema njenim riječima, dvije važne osobe u HEP-u i PPD-u povezane su rodbinskom vezom. Benčić kaže i kako ova informacija baca potpuno novo svjetlo na posljednju aferu u HEP-u. Ova državna kompanija je naime plin kupovala od INA-e po cijeni od 47 eura, a zatim prodavala po višetruko nižim cijenama, čak i za jedan eurocent. Najveći kupac tog plina, koji je bio višak u HEP-u, bio je, kako je N1 i ranije otkrio, PPD.

Benčić je u Dnevniku N1 televizije najprije izjavila kako Plenković i HDZ-ovi zastupnici od jutra opstruiraju raspravu, bilo da govore izvan teme ili da pokušavaju zaustaviti raspravu u gubicima u HEP-u koje će u svakom slučaju platiti građani.

“HDZ nema nijedan validan razlog zašto Uprava HEP-a još nije smijenjena”, kaže dodaojući da se vladajući boje ove teme jer su svjesni da bi na ovoj temi “moglo doći do ostavke sve do vrha”.

Na pitanje zašto bi to moglo koštati glave i samog premijera, Benčić kaže: “On je 29. 5. saznao za ovu aferu i odmah su bile poznate sve okolnosti ove afere. HEP nije tražio izmjenu Uredbe zbog koje je došlo do viškova plina. I kad je došlop, HEP nije upozorio ni ministra ni premijera da ima viškova koje ne mogu prodati na tržištu nego budzašto. To je potvrešno i na Odboru za gospodarstvo. HEP nakon toga kreće plin stavljati u transportni sustav da bi ga Plinacro morao stavaljati na aukciju. KAd govorimo o skladištu, pun je bio HEO-ov dio, dijelovi drugih zakupnika ne. Zašto HEP nije tražio te dijelove da u njih skladišti plin? To je uobičajeno, poptuno normalno i moglo se bez problema napraviti. JEdan od korisnika je ima samo 14 posto popunjenih kapaciteta, Plinacro. Zašto Plinacro nije uzeo taj plin?”

“Da je premijer 29. 6 . smijenio Upravu HEP-a, tada ne bi bio odgovoran. … Plenković ne smjenjuje Upravu HEP-a kada postoje indicije da se radilo o insajderskom trgovanju. TO je njegova odluka, da štiti Upravu HEP-a. Mi imamo Upravu zbog koje se izvidi rade. Imaju li pristup dopkumentaciji, svjedocima? Da. A tko je odluičio da imaju taj pristup, Andrej Plenkvoiće”, kaže

Govoreći o tome zbog čega misli da se radi o insajderskom trgovanju, Benčić kaže: “Mi na ovoj sjednici moramo izglasati da Uprava HEP-a mora otići, zapt smo sazvali ovu sjednicu. ŠPTo se tiče samog HEP-a i indicija, ne izgleda uvjeljivo da bi PPD imao takvu količinu manjkova u lipnju ,četiri puta veću od rekordne ikada, kako bi mogao kupiti točno te količine plina. DIrekotrica HEP plin opskrbe u bliskoj rodbinskoj je vezi s jednom od direktorica PPD-a. JE li moguće da Uprava HEP-a to ne zna? Imamo indicije već godinama da informacije iz HEP-a cure prema PPD-u? I ključno pitanje: Je li se HEP javio na sve natječaje, ako nije, onda nije li sam odgovoran i da je došlo do tih viškova…”

Benčić kaže kako svoje sumnje u insajdersko trgovanje proizlaze iz činjenice da HEP nije pokušao skladištiti plin kod drugih zakupnika Okolija i da je vrlo neubičajeno da je PPD imao toliko manjkove u ljeto.

“Moguće je da već duži niz godina privatne tvrtke pokušavaju imati svoje veze u javnim tvrtkama koje bi im omogućile bogaćenje. Radi se o direktorici HEP Plin Opskrbe, koja se preziva Glavašić i gospođi Glavaš, jednoj od direktorica PPD-a. To je informacija koju imamo iz drugih izvora. Međutim, to je informacija koju je HEP trebao provjeriti i reći, kao što je to trebao i minsitar.”

Tagovi: Sandra Benčić, Hrvatsk ELEKTROPRIVREDA, pRVO PLINARSKO DRUŠTVO, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE