GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Benčić: Jedan krak afere vjetroelektrane vodi prema Ćoriću

Benčić: Jedan krak afere vjetroelektrane vodi prema Ćoriću
AFERA VJETROELEKTRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 16:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zastupnica Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) problematizirala je u srijeda aferu vezanu uz Josipu Rimac jer jedan njezin krak, kaže, vodi izravno prema ministru Tomislavu Ćoriću i njegovoj ulozi u aferi vjetroelektrane Krš-Pađene.

Benčić je u saborskoj raspravi na slobodnu temu podsjetila da je jedan od prvih poteza Ćorića kao ministra energetike bilo poništavanje rješenja njegova prethodnika Slavena Dobrovića (Most) da se za spomenuti projekt treba napraviti nova procjena utjecaja na ekološku mrežu.

"Jedan od prvih poteza Ćorića u lipnju 2017. bilo je poništenje tog rješenja, time je omogućio investitoru da do kraja te godine ispuni uvjete i zadrži status povlaštenog proizvođača električne energije, što je rezultiralo time da će po megavatu struje umjesto 43, dobivati 94 eura“, rekla je Benčić.

Ove se godine, nastavila je, saznalo da je za takvo rješenje izravno lobirala Josipa Rimac i to kod direktora HERA-e, koji je 2019. donio nekoliko rješenja o otkupu struje od CEMP-a. Postavlja se pitanje je li Ćorić bio izravno uključen u hobotnicu Josipe Rimac i je li donio odluku koja je CEMP-u omogućila da idućih 14 godina prodaje struju po višoj cijeni.

"Je li to omogućio zato jer je tu bilo pogodovanja, je li to bilo trgovanje utjecajem ili izravno pitanje mita i korupcije?. To ćemo, nadam se, saznati nakon istrage USKOK-a", rekla je zastupnica.

No, čak i ako nije bilo pogodovanja, tvrdimo da je ministar namjerno, znajući koje će biti posljedice, oduzeo minimalno 1,9 milijardi hrvatskim građanima u narednih 14 godina. On je svjesno i namjerno donio odluku kojom jedna osoba, privatni investitor, dobiva, a četiri milijuna hrvatskih građana gube nemalo novca. Naš je stav da se radi o odluci koja će građane koštati milijarde i da takav način upravljanja zahtjeva najviši i najteži stupanj političke odgovornosti, poručila je Benčić.

Mirela Ahmetović (SDP) osvrnula se na Ćorićevu izjavu da je odluka Ine o otpuštanju 250 radnika poslovno uvjetovana, posljedica kretanja ponude i potražnje na tržištu.

"On je pobornik tržišne ekonomije, ali ne i kad blagoslivlje izvoz kvalitetne hrvatske nafte u Mađarsku za potrebe rada mađarskih rafinerija i radnika, a o cijeni po kojoj se izvozi nema pojma", ustvrdila je.

Ona ne spori potrebu racionalizacije zbog pada prihoda, no pita koliko je moralno i politički opravdano svaliti pad prihoda na leđa 250 radnika.

"To nije moralno, ni opravdano, pad prihoda uvjetovan je nečim drugim, to je mađarska energetska kolonizacija Hrvatske zadnjih godina", rekla je Ahmetović.

Tagovi: Sandra Benčić, afera vjetroelektrane, Josipa Rimnac, Tomislav Ćorić, vjetroelektrana Krš-Pađene
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE